Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága is foglalkozott az afrikai sertéspestis (ASP) hazai helyzetével. Mint elhangzott, 30 országgal egyeztetnek a beviteli tilalom regionalizációjáról.


Magyarország eredményes lehet az afrikai sertéspestis elleni védekezésben a földrajzi, a vadászati, az állategészségügyi, a háztáji és a nagyszámú járványvédelmi intézkedésnek köszönhetően – mondta Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos szerdán az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén.

A főállatorvos kiemelte, hogy az ASP-vel fertőzött terület csökkent Heves megyében. A kereskedelmi korlátozásokról elmondta, hogy mintegy 30 országgal folynak egyeztetések arról, hogy ne az egész országra, hanem csak a fertőzött területekre érvényesítsék a beviteli tilalmat.
– A sertéshús-kivitelnél nem a mennyiség jelent gondot, az ország összes kivitele a megtermelt sertéshús 40-60 százalékát teszi ki, ebből 20-30 százalék irányul az ázsiai piacokra. Ugyanakkor az értéket tekintve jelentős a különbség; a teljes kivitel 50 százalékát az ázsiai országok adták. Japán után Hongkong, illetve Kína mind mennyiségben, mind árban jó piacnak számított, ezért fontos, hogy megnyissák ezeket a piacokat, és a beviteli tilalmat csak a fertőzött területre érvényesítsék – mondta. (A kereskedelmi korlátozásokról részletes információ itt található.)

Magyar Zoltán, a bizottság alelnöke arról érdeklődött, hogy az Európai Uniótól várható-e segítség a kártalanításban. Bognár Lajos rámutatott, az uniótól a közvetlen járványvédelmi intézkedésekhez várható támogatás a vészhelyzeti alapból: a vaddisznótest és -tetem kártalanítására 75 százalékban, míg a vizsgálatok költségére 100 százalékban igényelhető forrás.


(MTI)