A Bükki és Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai 2018. június 13-án éjszaka a szlovák-magyar határtól nem messze szabadon engedték azt a medvét, amely az elmúlt hetekben kóborolt az országban, riadalmat keltve a lakosok és a gazdálkodók körében is.


A medve barangolását széles körű szakmai összefogás kísérte az elmúlt napokban, s ez valósult meg a további sorsának eldöntésében is, amelyben a nemzeti parki igazgatóságok szakemberein túl az egyéb szakmai szervezetek is együtt gondolkodtak. A még a múlt hétvégén elfogott medve elengedésének helyszíneként végül olyan területet választottak ki a természetvédelmi szervezetek szakemberei, amely távol van a lakott településektől, tradicionális medveélőhely, ahol stabil medvepopuláció él és a szlovákiai medveállománnyal is szerves kapcsolatban áll.

A medve még a Szegedi Vadaspark medveházának egyik elkülönítő helyiségében

 

Az orvosi vizsgálatok megállapították, hogy ez egy vadon élő, több mint tízéves egészséges nőstény medve, amelynek további bocsai már nem várhatóak. A nemzeti parkok szakemberei a következő időszakban folyamatosan igyekeznek majd figyelni a mozgását, s ha újból lakott települések közelébe kerülne, azonnal közbelépnek.

Június 13-án este kilenc óra körül vették át a két igazgatóság szakemberei a medvét szállító ládát, közel az elengedés helyéhez, a magyar-szlovák határ mellett. A célhoz már szakadó esőben érkezett a konvoj, talán ennek volt köszönhető, hogy a medve kicsit gondolkodott, hogy egyáltalán kimenjen-e a ládájából. Végül azonban némi noszogatás után éjféltájban meggondolta magát, komótosan kisétált az erdőbe, ahol fél percen belül el is tűnt.


(forrás: BNPI/nak.hu) (fotó: MTI)