Erdő- és vadgazdálkodás

Az Országos Erdészeti Egyesület a klímaváltozás és az erdők kapcsolatát bemutató ismeretterjesztő kampányt indított. A program négy hete alatt a Petőfi Rádióban és a Sláger FM-en, illetve online felületeken és a közösségi médiában lehet majd találkozni az figyelemfelkeltő információkkal.


Az Országos Erdészeti Egyesület 2018. március 21., azaz az Erdők Világnapja és 2018. április 22., azaz a Föld Napja között az erdők és a klímaváltozás kapcsolatára hívja fel a figyelmet. A klímaváltozás korunk egyik legnagyobb környezeti kihívását jelenti. A legösszetettebb földi életközösségnek számító erdőségek a klímaváltozás következményeként egyrészt jelentős változásokon mennek keresztül, másrészt viszont a több évszázados múlta visszatekintő hazai erdőgazdálkodás tudatos szakmai tevékenységével, s a társadalom odafigyelésével együtt fenntartható eszközt jelenthet a klímaváltozás káros, saját bőrünkön érezhető hatásainak mérséklésében is. Tudták például, hogy egyetlen idős tölgyfa naponta 50 felnőtt szükségletének megfelelő oxigént termel?

– Senki sem dughatja homokba a fejét, mert mindezek nem rajtunk kívül álló, tőlünk független folyamatok: napi életvitelünkkel és hozzáállásunkkal befolyásoljuk, befolyásolhatjuk őket. Ha gondosan tájékozódunk, egyúttal okosan sáfárkodunk a környezeti örökségünkkel, akkor élhető környezetet hagyhatunk örökül utódaink számára is. Akik azonosulni tudnak a programunk szellemiségével, és szívesen részt vennének családtagjaik, barátaik, ismerőseik és a hazai nyilvánosság figyelmének felhívásában, azok a http://klimavaltozas.oee.hu/ oldalon is megnézhetik, sőt onnan le is tölthetik az egyes témákhoz tartozó, a Facebookon is könnyedén megosztható, terjeszthető plakátokat és a vonatkozó képanyagokat is – emelte ki Szentpéteri Sándor, az Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója.

A Kárpát-medence élővilága különösen érzékeny a környezeti változásokra, a klímaváltozás hatásai a hazai erdőkben már napjainkban is érezhetők. A kampány ideje alatt összesen nyolc témakörre (szénmegkötés, hőmérséklet csökkentő hatás, változó környezet, idegen fajok, éltető víz, oxigéntermelés,örökerdő, ,,Rajtad is múlik!") bontva találkozhatunk majd ismeretterjesztő és figyelemfelhívó tartalmakkal, amelyek több oldalról és aspektusból is rávilágítanak a klímaváltozás és a hazai erdők kényes-szoros kapcsolatára. Milyen jelei vannak a változásoknak a magyar erdőkben? Mivel tudják az egyes fák és a kiterjedt erdőségek a klímaváltozás hatásait mérsékelni? Mit tehet az ember, ha tudja azt, hogy erdeink jövője szorosan összekapcsolódik a következő generációk jövőjével?


(forrás: OEE)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei