Erdő- és vadgazdálkodás

A leköszönő zöldombudsman Országgyűlésnek határozati javaslatot nyújtott be a Fatestvér néven korábban meghirdetett országos faültetési és favédelmi programról. Egyúttal felhívta a figyelmet a talajvédelemre.

 


Szabó Marcel szerint – akit a minap alkotmánybíróvá választott a parlament – az országos faültetési kezdeményezés célja, hogy évről évre minden Magyarországon született magyar állampolgárságú gyermek születését egy őshonos facsemete ültetésével ünnepelje meg, és az így elültetett fák kerüljenek nyilvántartásba a megóvásra. Kiemelte azt is, hogy a környezeti nevelés szempontjából rendkívül fontos a Fatestvér program.
Úgy vélte, a levegőszennyezés, a termőföldek területének folyamatos zsugorodása, valamint a termőföldek minőségének romlása az egész országot érintő probléma, de nem kap elegendő figyelmet. Kiadott állásfoglalásaiban szorgalmazza a lakossági szilárd fűtőanyagok minőségének jogi szabályozását, valamint a városokban a talajfedés leállítását, a jó minőségű termőföldek kiemelt védelmét, azok igénybevétele helyett a leromlott ipari területeken, a barnamezőkön való beruházásokat.


A talajra vonatkozó állásfoglalásáról szólva Szabó Marcel azt hangsúlyozta, hogy a talaj az ivóvíz mellett a legnagyobb kincsünk. Ennek ellenére ez sem kap szinte semmilyen figyelmet. A legnagyobb problémának azt nevezte, hogy „elherdáljuk, elpazaroljuk ezt a nagyon értékes kincset". 1960 óta 700 ezer hektárnyi termőterület vontak ki a művelésből. Naponta húsz focipályának megfelelő nagyságú területet érint a beépítés és talajfedés, évente az ország tíznapi kenyérszükségletét megtermelni képes talajt vesztünk el. Megjegyezte, az iparszerű, magas vegyszerterheléssel járó mezőgazdasági művelés pedig rontja a talaj termőképességét.


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok