Állattenyésztés

A román gazdák szabadulni próbálnak az afrikai sertéspestisben elhullott jószágaiktól, hogy ne kelljen levágni a még egészséges állataikat: a Duna romániai szakaszába dobják a tetemeket.


Az afrikai sertéspestis vírusának a jelenléte kétségbeesett akciókat vált ki a román gazdákból: az elhullott sertéseket a Dunába dobják, hogy a többi – még egészséges – jószágaikat ne kelljen levágniuk a hatóságok parancsára – írja a Magyar Hang. Az előírások szerint ugyanis, ahol megjelenik a kórokozó, ott el kell pusztítani minden sertést, amely kapcsolatba kerülhetett vele. Európa második legnagyobb sertésfarmján, Tichileşti-ben például több mint 140 ezer sertés kényszervágását rendelték el.

A megyében további két farmon is igazolták a vírus jelenlétét. Gicu Drăgan, a Brăila megyei állategészségügyi igazgatóság vezetője szerint a Duna vizében terjed a fertőzés. Hasonló a helyzet Tulcea megyében is, ahol legalább hét fertőzési gócot találtak.

A Magyar Hang az Antena 1 televízió csütörtök esti riportját idézi, amely szerint sok helyen a gazdák kétségbeesésükben levágják egészséges állataikat is, hogy legalább valamennyi pénzt keressenek a húsból. Eddig már megsemmisítettek 130 ezer állatot, miután tizenegy megye 159 településéről jeleztek fertőzéseket.

A belügyminiszter nyilatkozata szerint ez a járvány a legsúlyosabb állatokat érintő katasztrófa, ami a második világháború óta történt az országban. A jelenlegi adatok szerint a teljes román sertésállomány csaknem tíz százalékát le kell vágni, de még mindig nem látszik a járvány vége.


(forrás: Magyar Hang)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei