Állattenyésztés

Vádat emelt a Füzesabonyi Járási Ügyészség egy 40 éves férfival szemben, aki egy sertéstelepen dolgozott. Az ügyészség szerint nem gondoskodott megfelelően a rábízott jószágok ellátásáról.


Idén év elején derült ki, hogy számos állami és uniós forrásból is részesült füzesabonyi sertéstelepen tömegesen hullottak el az állatok. A telepen már 2014-ben is találtak hiányosságokat, az állatok már akkor is lesoványodott állapotban voltak, de hiába róttak ki a telepre állatvédelmi bírságot, a későbbi ellenőrzésekkor is áldatlan állapotokat találtak a telepen. Végül idén januárban már több tetemet találtak ott, mint élő disznót.

A Heves Megyei Főügyészség most az esetről azt írta, hogy a Füzesabonyhoz közeli telephelyen 2016 márciusában még közel 9000 hízót tartottak, melyeket utána értékesíteni kezdtek, de a Heves Megyei Kormányhivatal 2016. augusztusi hatósági ellenőrzésekor azt találták, hogy az akkor ott lévő 2619 disznó nem megfelelő körülmények között van elhelyezve, ivóvízellátásuk nem biztosított folyamatosan, kevés, illetve rossz minőségű takarmányt kapnak. Ekkor is állatvédelmi bírsággal sújtották a telephelyet irányító férfit, a mostani vádlottat, akit fel is szólítottak arra, hogy gondoskodjon az állatok megfelelő tartásáról.

A férfi viszont ennek nem tett eleget, továbbra sem fordított kellő és elvárható figyelmet a tenyészállatokra, melyek ez után sem kaptak elég takarmányt, éheztek, lesoványodtak, bőrbetegségek és rendellenes szőrzet alakult ki rajtuk, belső szerveikben működészavar és idült károsodás jelentkezett. A közigazgatási hatóság így a 2017 januárjában tartott újabb ellenőrzése során azzal szembesült, hogy a végül el nem adott 129 állatból 100 elhullott, három pedig a rendellenes lesoványodás következtében súlyos egészségromlást szenvedett.

Az ügyészség szerint a férfi 2016. júniusától a pénzét szándékosan nem a telephelyen található állatok megfelelő takarmányozására és ivóvízellátására fordította, a sertéseket nem a fajukra, fajtájukra, nemükre és korukra odafigyelve táplálta, ezért az elhullott legalább 100 állat mintegy fél éven át tartó különös szenvedéssel járó éhhalál következtében múlt ki. A Füzesabonyi Járási Ügyészség – az érintett állatok számára, valamint azok különös szenvedésére tekintettel – súlyosabban minősülő állatkínzás bűntettével vádolja a telephely vezetőjét, akivel szemben ezért végrehajtandó börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabására, továbbá közügyektől eltiltás mellékbüntetés alkalmazására tett indítványt.

 


(forrás: hvg.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok