`

Magyar támogatással valósulnak meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének most induló bőrcsomósodás-kór elleni védekezést elősegítő projektjei.

 


Alig négy éve, hogy bőrcsomósodás-kórt diagnosztizáltak szarvasmarháknál Törökországban, a betegség azóta elért többek között Oroszországba és Görögországba is, megfertőzve a Balkánt, most pedig már az egész európai kontinenst fenyegeti. Ennek megakadályozására és a felkészültségi szint javítására indul az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) két regionális projektje, amelyek a megelőzést és a vírus ellenőrzés alatt tartását célozzák.
Az állattenyésztők számára gazdasági károkat okoz a tejtermelés csökkenése és az állatok (átmeneti vagy teljes) sterilitása révén, illetve a másodlagos fertőzések akár az állat pusztulásához is vezethetnek. A bőrelváltozás miatt a marhabőr veszít piaci értékéből. Mindemellett azon országok, ahol a bőrcsomósodás-kór megjelent, akár kereskedelmi korlátozásokra is számíthatnak.
– Ez az első alkalom, hogy Európában regisztrálták a vírust – mondta Andrij Rozstalnyij, a FAO állattenyésztési és -egészségügyi szakértője. – Emiatt, mintegy „nulladik lépésként” a vírus terjedéséről és pénzügyi következményeiről kell adatokat gyűjteni, majd azokat kielemezni. Amint képet kaptunk a járványügyi helyzetről, csak akkor gondolkozhatunk a lehetséges megoldásokon.


A lehetséges reakciókat költség-haszon elemzések révén hasonlítják össze a szakemberek. Ezután egy gyakorlati kézikönyvet dolgoznak ki az eurázsiai földrészre – a projekt finanszírozásához Magyarország is hozzájárul.
Mivel a bőrcsomósodáskórral az európai állatorvosok csak kis része találkozott, a részletes, a teendőket akár lépésről lépésre taglaló iránymutatások által lehet csak biztosítani, hogy a vizsgálatok megfelelően zajlanak. Ezért az elkészült angol nyelvű kézikönyvet több más nyelvre is lefordítják majd.
– Egy sor nemzeti és nemzetközi találkozó van szervezés alatt, melyek a tagállamok saját stratégiáinak kidolgozását hivatottak elősegíteni – tette hozzá a szakértő.


Ennek részeként idén tavasszal Budapesten találkozót rendeznek európai és közép-ázsiai szakembereknek, állatorvosoknak: itt megismerhetik a már meglévő védekezési stratégiákat, felfrissíthetik tudásukat a vírus megelőzésére, nyomon követésére és kezelésére alkalmazható eszközökből és technikákból. Ezeken túl kríziskommunikációval, a tudatosság növelésével, védőoltási tervekkel és laboratóriumi tesztelési módszerekkel is foglalkoznak majd a résztvevők.
– Még épp időben vagyunk tavasz előtt, amikor is a szúnyogok, legyek és más rovarok kirajzanak. Ezek legjelentősebb terjesztői a szarvasmarha bőrcsomósodás-kórnak – tette hozzá meg Rozstalnyij.

 


(FAO)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám