`

Hétfőn megkezdte a 2016-os mezőgazdasági támogatások előlegeinek kifizetését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. Az utalások november 30-ig folyamatosan, több részletben, tizenegy jogcímen történnek.

 


A 2016-os mezőgazdasági támogatások előlegeinek kifizetései a SAPS (területalapú támogatás) előlegének utalásával indultak, az MVH összesen 11 jogcímre fizet előleget. A közvetlen támogatások kerete idén 415 milliárd forint, az átmeneti nemzeti támogatások összege 26 milliárd forint. Az utalásokat Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára és Gyuricza Csaba, az MVH elnöke sajtótájékoztatón indította el egy laptopról Tápiószőlősön.

Kezdődik... Balra Gyuricza Csaba, mellette Czerván György

 


Czerván György ismertetése szerint a közvetlen támogatások közül az SAPS, a zöldítés, a kistermelők, a fiatal gazdálkodók, a tejhasznú tehéntartás, a hízottbika-tartás és az anyajuhtartás támogatásának előlegét fizetik ki, míg az átmeneti nemzeti támogatások közül az anyajuhtartás, a termeléstől elválasztott tejtámogatás, a termeléstől elválasztott hízott bika és a termeléstől elválasztott szarvasmarha extenzifikáció támogatásának előlegét folyósítják.
Az államtitkár rámutatott: minden eddiginél több jogcímre fizetnek előleget (tavaly nyolc ilyen volt), és ennek az évnek az újdonsága, hogy a kistermelői támogatásra, illetve a fiatal gazdák támogatására jogosultak is részesülhetnek az előrehozott kifizetésekből. Hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország azon kevés uniós tagállam közé tartozik, amelyik már az első lehetséges teljesítési napon elindítja a gazdák számára az előlegfizetést, és élen jár abban is, hogy él a legfeljebb 70 százalékos előlegfizetés lehetőségével.
Czerván György kifejtette: a 70 százalékos elméleti maximum a gyakorlatban a teljes kifizetés körülbelül 55-60 százalékát jelenti előlegként, mert az elméleti összegből le kell vonni az előlegfizetés időpontjában még ismeretlen csökkentési tényezőket. Az államtitkár a kifizetések kapcsán emlékeztetett rá: a Közös Agrárpolitika (KAP) a kifizetési összeg meghatározására a szeptember 30-i euróárfolyamot jelöli ki, ami 309,79 forint volt. Megjegyezte, hogy a 415 milliárd forint közvetlen támogatás mellé ebben az évben összesen 86,5 milliárd forint nemzeti agrártámogatás társul.


Gyuricza Csaba kiemelte: Magyarország a gazdálkodók érdekében az idén bevezette az előzetes ellenőrzés intézményét, amely lehetőséget teremtett a hibás vagy hiányzó dokumentumokkal beadott kérelmek szankciómentes javítására, s ennek is köszönhető, hogy az idén több volt a hibátlan kérelem. Ez hozzájárul ahhoz, hogy többen kaphassanak a lehető legkorábban támogatást, „előleg fizetésére ugyanis csak azokban a támogatási ügyekben van lehetőség, ahol az ellenőrzések befejeződtek".
Elmondta, hogy az előlegek kifizetése a SAPS-forrás mintegy 60 ezer gazdálkodóhoz jut el hétfőn, ami a 123 ezer jogosult mintegy fele. Az SAPS teljes összege 2016-ban 127 milliárd forint. Az elnök emlékeztetett arra, hogy az uniós szabályozás értelmében az MVH a kifizetéseket jogcímenként külön utalja a jogosultak számlájára, így az SAPS és a zöldítés előlegét is külön-külön kapják a gazdálkodók. Jelezte: a zöldítés előlegét keddtől utalják, első körben 21 600 jogosulthoz 4,3 milliárd forint jut el a 125 milliárd forintból. Gyuricza Csaba kiemelte: év végéig a teljes agrártámogatási összeg csaknem felét kívánják eljuttatni a gazdálkodók számára.
Az MVH elnöke felhívta a figyelmet, hogy minden támogatás esetében az előlegek fizetése november 30-ig folyamatos, a támogatásokat több részletben fizetik ki. Azt követően, egészen jövő év közepéig tartanak a kifizetések az ellenőrzések függvényében.


(MTI) (fotó: MTI)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám