`

A Lengyelországban tapasztalt legújabb sertéspestis-kitörés nagy valószínűséggel az illegális sertésszállításokra vezethető vissza. Ukrajnában, a magyar határ térségében szintén jelentkezett a megbetegedés – tájékoztatott a Nébih.

 


Tizenötször állapított meg új afrikai sertéspestis-kitörést (ASP) házi sertésállományokban a lengyel állategészségügyi hatóság ez év júniusa óta.
Új esetet nemcsak már fertőzött, hanem a betegségtől eddig mentes területeken is találtak. Előbbinél a járvány fenntartásában és a házi sertések közé behurcolásában egyaránt szerepe van a fertőzött vaddisznó állománynak és a felelőtlen állattartói magatartásnak.
Az ASP ismételt terjedése és az elmúlt időszak egyéb járványos megbetegedései (mint például a bőrcsomósodás-kór) miatt augusztusban rendkívüli uniós ülést is tartottak. Az értekezleten a lengyel állategészségügyi hatóság képviselője az illegális sertésszállításokat nevezte meg a kitörések fő okaként. Valamennyi eset ugyanis egyetlen kereskedőhöz vezethető vissza, aki egy regionális vásárban értékesített jelölés nélküli, ismeretlen származású malacokat. A hatóság az érintett tenyészeteket felszámolta, a védőintézkedéseket megtette.


A Lengyelországban történtek ismét rámutatnak az illegális sertésforgalmazás szerepére a betegség terjedésében és a szállítások ellenőrzésének fontosságára. Az olcsó, ismeretlen származású, dokumentáció nélküli állományokkal könnyen behurcolhatják az országba a járványt, ami komoly kockázatot jelent a sertéságazat számára. A betegség ellen vakcinázni nem lehet, akár egyetlen fertőzött állatnál is a teljes állományt le kell ölni és területi korlátozásokat kell bevezetni. Mindez komoly közvetlen gazdasági kárt okoz a sertéstartóknak. Továbbá a betegség esetleges megjelenése az ország mentes státuszának és az exportlehetőségeknek az elvesztését is jelentheti.
Lengyelországtól nem messze, Észtországban szintén újabb vaddisznó és házi sertés eseteket jelentettek, eddig nem érintett területekről. A betegség Ukrajnában is jelen van, a legközelebbi ismert járványkitörés mintegy 230 km-re történt a magyar határtól.


Az ASP legfrissebb információiról itt lehet tájékozódni: http://portal.nebih.gov.hu/-/legfrissebb-tudnivalok-az-afrikai-sertespestis-elofordulasarol



(forrás: Nébih)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám