`

További áfacsökkentést szorgalmaz a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a hústermékek keresletének növelése érdekében. A sertéságazat előrelépéséhez emellett szükség van az integrációra is.

 


,,Az agrárkormányzat és a szakmaközi szervezet valóban szívén viseli a sertéságazat ügyét. Hogy csak néhányat említsünk, az elmúlt években a sertéságazat fejlesztésére kormányzati stratégia készült, megtörtént az élősertés és a félsertés, valamint a tőkehúsok áfájának mérséklése, sikeresen bevezették az ágazatban a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegyet. Az érintett szereplők ma mégis jogosan csüggedtek, hiszen a hazai sertéstermelést és -értékesítést még nem sikerült felfuttatni" – ezekkel a gondolatokkal vezette fel honlapján a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) azt az augusztus 25-én megszervezett ágazati csúcstalálkozót, amelyet a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara KKV szakmai osztályával és a kis- és középvállalkozásokat felkaroló gazdasági klubbal, a KKVHáz Zrt.-vel közösen rendezett.


Lemaradva


– A magyar agrárium egyik meghatározó ágazata a sertésszektor. Igaz, hogy részaránya az elmúlt évtizedekben mérséklődött, jelentősége azonban nem csökkent. Néhány évtizeddel ezelőtt a magyar sertésszektor a dánokkal azonos mértéket képviselt. Ma Dániában 10 millió darabot is meghaladja az állomány, Magyarországon pedig a 3 millió darabot. Ezzel az EU-n belül hazánk 2 százalékot képvisel – adott pillanatnyi ágazati helyzetjelentést még a beszélgetés előtt Menczel Edit, a VHT titkára a KKVHáz honlapján. – A koncentrált nagyiparba kell a hazai sertéságazatnak betagozódnia, ahol a méretbeli különbségek már önmagukban versenyhátrányt jelentenek. Éves átlagban minimum 2 millió darab vágókapacitással szemben, a magyar átlag a 100 ezer darabot sem éri el. A magyar sertéságazat széttagolt, úgy horizontálisan, mint vertikálisan. Európai mércével mérve, sem az élőállat termelésben, sem a feldolgozásban nagyvállalatokról nem igazán beszélhetünk. Az integráció hiánya is rányomja bélyegét az ágazatra.


Kisebb adókulcs lenne jó


Azt pedig már Babati Zoltán, a VHT elnöke mondta a csütörtöki rendezvényen, hogy az általános forgalmi adó további csökkentését tartja szükségesnek a sertéságazatban a terméktanács. Szerinte erre azért lenne szükség, mert a tőkehús forgalma ugyan nőtt az év eleji mérséklés következtében, azonban a húskészítmények iránti kereslet visszaesett.
Elmondta: a tőkehús kereskedelme 40 százalékkal nőtt azt követően, hogy a sertés tőkehús áfája 27 százalékról 5 százalékra mérséklődött. A vágásból felhalmozódó melléktermékeket viszont a feldolgozók nem tudják maradéktalanul felhasználni a hústermékek iránt csökkenő igény miatt, ezért tárolniuk kell. Ennek a problémának a megoldását reméli a VHT a készítmények 5 százalékos áfakörbe sorolásától.
A terméktanács elnöke kifejtette: jelenleg nagy mennyiségű import húsáru érkezik Magyarországra, így a húságazat fennmaradásának egyik feltétele, hogy a belföldi előállítású hústermékek iránti kereslet növekedjen. Úgy vélte, az ágazat valamennyi szereplőjének közös érdeke, hogy minél inkább visszaszoruljon a tisztességtelen forgalmazói magatartás, és hatékonyan lépjenek fel az engedély nélkül működő üzemek ellen.


Szólt arról is, hogy a magyar húsiparnak szinte alig van lehetősége a különböző pályázatokon való részvételre, mivel általában hiányzik az önerő, és a hitelkondíciók gyakran nem megfelelőek.
– Saját erőből a cégek nem képesek a szükséges fejlesztéseket végrehajtani, emiatt még a belföldi piacon sem tudják felvenni a versenyt a környező országok cégeivel. Ennek következménye pedig az import növekedése – tette hozzá. Továbbá szükségesnek tartja, hogy egységesítsék és egyszerűsítsék az ágazatra vonatkozó szabályozást.


Menczel Edit szerint a magyar sertések húsa kiváló minőségű, színe és márványozottsága, és ízvilága a legmagasabb igényeket is kielégíti. Ebben a tekintetben versenyképességéhez nem fér kétség. Bizonyítja ezt a magyar export iránti kereslet, az új piacok és a kiszállított volumen, ami a hazai vágások körülbelül 40-50 százalékát jelenti. A minőséget szerinte elsősorban a fajtapolitika, a gabonaalapú takarmányozás és nem utolsó sorban a szakmai hozzáértés biztosítja. A rendkívül szigorú, sok esetben az EU szabályozásánál is keményebb állategészségügyi és állatjóléti előírások, elvárások is ebben az irányban hatnak.


Előrelépési javaslatok


Az eseményen Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke azt emelte ki, hogy a magyar sertéságazatban megvan minden lehetőség a szükséges változások végrehajtására, viszont a források rendelkezésre állása a költségvetés teherbíró képességétől is függ. Hozzátette: az ágazatban működő cégek piaci sikeréhez erős marketingtevékenységre is szükség lenne.
A vitabeszélgetésen megszólalók fontosnak tartották a versenyképesség növelését, amit a kialakítandó nagyvágóhídi kapacitások kiépítésével, a piacspecifikus készítmények széles körű gyártásával, valamint az oktatás fejlesztésével, az innováció és a kutatás-fejlesztés ösztönzésével tartanak elérhetőnek. Szorgalmazták a horizontális és a vertikális integrációt is, ezzel az ágazati szereplők széles körű együttműködése (szövetkezése) mellett álltak ki. A résztvevők szorgalmazták továbbá, hogy a KMS védjegyet még jobban terjesszék ki a piacon.


Csak a védjegy nem segít


Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke a KKVHáz honlapjának elmondta, a védjegy célja kétirányú. Egyrészt felhívni vele a fogyasztók figyelmét a hazai, jó minőségű termékekre: nem utaztak át egész Európán, aztán GMO-mentes kukoricaalapú a takarmányozás, és antibiotikum-mentes, friss, finom a hús. Másrészt a kereskedőknek jelezi, hogy inkább rendeljenek ebből, mint az esetleges olcsóbb importból, ami mindig van. Szerinte kicsit úgy, mint Ausztriában az AMA védjegyes termékekkel; a szomszédban a termelő, a feldolgozó, a kereskedő a fogyasztóért van. Sákán szerint ehhez kell egy közös marketing alap, amiből finanszírozzák a nyomon követést, a reklámot, a marketinget.
– Ez persze nem oldja meg a sertéságazat minden problémáját, ehhez mindenkinek más hozzáállás kell. A termelőktől is, dolgozni kell szorgalmasan, mint a kis dánok. Össze kell fogni, korszerű genetikát kell használni, együtt vásásrolni, csökkenteni a költségeket, kikerülni a fölösleges kiadásokat. Fejleszteni, korszerű családi gazdaságokat kell kialakítani, ahol a gazda képzéseken vesz részt, fejleszt, magának dolgozik, és ért ahhoz, amit csinál – tette hozzá a szövetségi elnök.


(kkvhaz.hu/MTI)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám