Megindulhat a magyar marhahús szállítása Hongkongba. Továbbá tárgyalások folynak annak érdekében, hogy az exportálható termékek köre mielőbb bővülhessen és újabb magyar vállalkozások léphessenek be az ottani piacra.
Lehetővé vált öt magyar vállalkozás számára augusztus 10-étől, hogy friss és fagyasztott marhahúst szállítsanak Hongkongba, köszönhetően a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a hongkongi élelmiszer-felügyeleti hatóság sikeres tárgyalásainak. Apajról, Dömsödről, Dunakesziről, Hajdúnánásról és Jászszentandrásról indulhatnak szállítmányok.
Az FM a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar vállalkozások számára új piaci lehetőségeket biztosítson. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei pedig tanácsadással segítik az előállítókat, forgalmazókat, hogy megfeleljenek az EU-n kívüli országok speciális elvárásainak. A szakpolitikai képviselők munkája támogatja a hazai előállítók fejlődését és emellett hozzájárul ahhoz is, hogy a kiváló minőségű magyar élelmiszerek jó híre még ismertebbé váljon a külföldi vásárlók körében.
A tárgyalások a jövőben tovább folytatódnak, a cél az engedélyezett létesítmények körének mielőbbi bővítése, valamint az exportengedély kiterjesztése a juh, kecske és vadhús termékekre.
Főleg a törököknek szállítunk
Az Európai Unió 14,7 százalékkal több élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon idén az első öt hónapban, mint egy évvel korábban. A legnagyobb piac Törökország (8,9%-os részesedés), Hongkong (7,9%) és Libanon (6,7%) volt. A Törökországba szállított mennyiség 65 százalékkal nőtt, ugyanakkor Hongkongba 12 százalékkal, Libanonba pedig 16 százalékkal esett a kivitel a bizottság adatai szerint.
A KSH statisztikája szerint Magyarország élőmarha-exportja idén 19 százalékkal nőtt január–májusban a 2015. évi hasonló időszakhoz képest. A legtöbb szarvasmarhát Törökországba szállítottuk, ahova csaknem a háromszorosára emelkedett a kivitel. Az Ausztriába exportált mennyiség 12 százalékkal emelkedett. Hazánk élőmarha-importja 12 százalékkal nőtt 2016 első öt hónapjában a 2015. január–májusban beszállított mennyiséghez képest. A behozott élő szarvasmarha csaknem 61 százaléka Hollandiából, Németországból és Romániából származott.
(FM Sajtóiroda/AKI)