Állattenyésztés

A rendkívül nagy gazdasági károkkal járó bőrcsomósodás-kór a szomszédos Szerbiára is kiterjedt, jelenleg a magyar határtól 230 kilométerre észlelnek megbetegedéseket. A Nébih felkészült a szarvasmarhákat és bivalyokat érintő betegség esetleges hazai megjelenésére.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) folyamatosan figyelemmel kíséri a bőrcsomósodás-kór (LSD) európai terjedését; a hazai állategészségügyi hatóság felkészült a jelentős gazdasági kárral járó betegség magyarországi megjelenésére – közölte a Nébih július 26-án. Hozzátették: többek között mintegy 600 000 adag vakcina beszerzése van folyamatban. A betegség gyors terjedésében lényeges szerepe van az illegális állatszállításoknak is, ezért kulcsfontosságú, hogy az állattartók betartsák az általános járványvédelmi előírásokat – hívta fel a figyelmet hatóság.

Az LSD gyorsan terjed, Európában 2015 második felében jelent meg először, Görögországban, majd idén áprilisban Bulgáriában, ahol mintegy két hónap alatt az ország fele fertőzötté vált. A járvány azóta Koszovót, Albániát, Montenegrót és Szerbiát is elérte, Magyarország déli határától jelenleg mintegy 230 kilométerre van – olvasható a hivatal közleményében.

Jelentős gazdasági károkat okozhat a kór

Az emberre nem veszélyes betegség rendkívül nagy gazdasági kárt okoz, mivel a fertőzött állományban lévő összes fogékony állatot haladéktalanul le kell vágni, húsuk pedig nem használható fel. Az LSD hazai megjelenése az exporttevékenységre is hatással lehet, mivel a fertőzött régiók korlátozás alá kerülnek, a harmadik országok pedig várhatóan leállítják majd az érintett országgal folytatott szarvasmarha kereskedelmet.

A betegség elleni védekezés leghatékonyabb módja az állatok oltása, az EU-s szabályozás szerint a megelőző vakcinázás alkalmazása jelenleg tilos, ezért Bognár Lajos országos főállatorvos egyeztetéseket folytat az unió érintett szakmai fórumaival az engedélyezés érdekében, a kezdeményezést számos EU-tagállam támogatja – tájékoztatott a Nébih.

Bőrcsomósodás-kór

A szarvasmarhákat, bivalyokat érintő bőrcsomósodáskórt vírus okozza, főleg vérrel táplálkozó ízeltlábúak terjesztik, a nevét a megbetegedett állatok fején, nyakán, hátán, lábain, tőgyén, valamint a farok tájékon lévő bőrfelületen megjelenő 2-5 centiméteres csomókról kapta. Az emberre sem a fertőzött állat, sem az abból származó élelmiszer nem jelent veszélyt.

(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok