Ötszörös a túljelentkezés Magyarország egyetlen állatorvosképző intézményébe, amely a maga nemében egyike a legjobb négy európai intézménynek – mondta a Világgazdaságnak Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora.


Már három éve annak, hogy újra önálló intézmény az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE). Miért vitte ezt véghez?

Egyrészt így sokkal több pályázati lehetőség nyílt a számunkra, gyakorlatilag a korábbi ötszöröse. Másrészt az idegen nyelvű képzés miatt volt fontos számunkra az autonómia, és azért, mert a projektjeink különböző tudományos kutatásokra és innovatív fejlesztésekre terjednek ki. Amikor 2012-ben kineveztek az egyetem rektorának – előzőleg a dékánja voltam –, máris megfogalmazódott bennem, hogy újra önállóvá tegyem a hazai állatorvosképzést. Ez 2016. július 1-jén meg is történt, az észszerűségét szerencsére ma már senki sem vitatja. (…) Hatszázan jelentkeztek a hazai százhúsz, állami finanszírozású helyre, de az idegen nyelvű képzésre sem veszünk fel mindenkit. Az egyetem akkreditációja kétezer főre szól, 663 magyar hallgatója van, az idegen nyelvű képzésre 1178-an járnak. A hazai felsőoktatásban egyébként éppen az ÁTE-n tanul a legtöbb idegen nyelvű hallgató. (…)


Hamarosan átalakul az ÁTE oktatási rendszere. Miért?

Az állatorvosképzésben világszerte általános oktatást kapnak a hallgatók, ez most Budapesten tizenegy félév, de 12 félévesre kívánjuk bővíteni. A rendszer átalakításával az állatgyógyászati hiányszakmákat szeretnénk csökkenteni úgy, hogy a 12. félévben a napi kompetenciák hatékonyabb elsajátítása és állatfajonkénti specializáció történne. Világjelenség, hogy a kutya- és macskatartás elterjedésével főleg a társállatok miatt választják az állatorvosi egyetemet a hallgatók. Megdöbbentett annak a szeptemberi kutatásunknak az eredménye, amelyben száz hallgató közül csak tizenkettő válaszolta azt, hogy gazdasági haszonállatokkal kíván foglalkozni. Hallgatóink a duális képzés mintájára három éve foglalkozhatnak fél-fél évet lovakkal, juhokkal, szarvasmarhákkal, sertéssel, baromfival és őshonos állatokkal. Az év végére már 28-an jelezték, hogy szívesen dolgoznának haszonállatokkal, gazdaságokban is. Beindult az az ösztöndíjrendszerünk, amellyel a nagy gazdaságok és gyógyszergyártók motiválják a hallgatókat, hogy ne forduljanak el a haszonállatoktól.


(forrás: vg.hu)