Tíz helyszínen indult el a Vetőmag Szövetség, a GOSZ és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kukorica posztregisztrációs fajtakísérlete. Idén összesen 39 kukorica hibridet tesztelnek a szakemberek.


A Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) 2007 óta minden évben megszervezi a kukorica posztregisztrációs fajtakísérletét, melynek szakmai felügyeletét kezdetektől fogva a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) látja el. A kísérletek szervezésében és finanszírozásában 2018-tól szerepet vállal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is, amelynek célja, hogy a kísérletekben átlag felett teljesítő fajtákból ajánlati fajtalistát hozzon létre.

Az idei évben a kísérletek az ország tíz helyszínén – Abaújszántón, Újfehértón, Iregszemcsén, Jászboldogházán, Szombathelyen, Székkutason, Eszterágpusztán, Tordason, Jánoshalmán, valamint Mezőhegyesen – indultak el, hogy földrajzilag és egymástól eltérő termőhelyi adottságok között is tesztelhessék az egyes fajtákat.

A felhívásra a FAO 200, FAO 300, FAO 400, valamint a FAO 500 éréscsoportokban 9 fajtatulajdonos jelentkezett összesen 39 hibriddel. A kísérleti anyagokat március végén közjegyző jelenlétében kódolták, majd az egyes helyszíneken elvetették. A kódolt tételek mellett földbe került egy kiértékelésre nem kerülő, bemutató fajtasor is. A száraz, koratavaszi időjárás ellenére minden kísérleti helyszínen sikerült elvetni az összes éréscsoport hibridjeit. A vetést követően pedig megérkezett a májusi eső is, így a kísérleti parcellákon már kelnek a kukoricák.

Az őszi betakarítást követően a szakértők értékelik az eredményeket, majd egy összefoglaló kiadványban ismertetik az eredményeket. Az itt kapott információkból áll majd össze az ajánlati fajtalista, amely hasznos útmutatást jelent a gazdálkodók számára.


(VSZT/nak.hu)