Az idei AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon a teljes mezőgazdaságigép-szektor bemutatkozik. Az összes bevált traktormárka, erőgép és munkagép is megtekinthető. A megnyitón Nagy István agrárminiszter ismertette a tárca 2019-es szakmai programját.


2019. január 23-án a Hungexpo területén megnyílt az idei AGROmashEXPO és AgrárgépShow. A kiállítás hivatalos megnyitóján Nagy István agrárminiszter az „építkezés évének” nevezte 2019-et, mivel a Vidékfejlesztési Program 620 milliárd forint beruházási támogatást nyújt, az élelmiszeripari és borászati fejlesztéseket 50 milliárd forinttal, az energiahatékonysági fejlesztéseket 35 milliárddal segítik, és mindezek haszna a közeljövőben mutatkozhat meg. Hozzátette, a családi és társas vállalkozások jelenét és jövőjét pedig a tavalyi év végén átutalt 187 milliárd forint támogatásielőleg- és részkifizetéssel biztosították, amelyet a következő hónapokban további 230 milliárd forint követ majd.

A tárcavezető a széles szakmai közönség előtt ismertette az Agrárminisztérium 2019-es programját is. Mint mondta, elindítják a mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztéseket segítő kamattámogatási hitelprogramot. A versenyképesség javítása érdekében a minisztérium törvényjavaslat-csomagot készít, amelynek fő eleme a közel négymillió földtulajdonost érintő osztatlan közös tulajdoni forma felszámolását tenné lehetővé. Ugyancsak kiemelten kezeli a tárca az öntözés fejlesztését (a következő tennivalókat előíró kormányhatározatról korábban beszámoltunk, ezt sorolta fel Nagy István a megnyitón is – a szerk.), és ennek részeként a szükséges eljárások egyszerűsítését, az adminisztrációs terhek csökkentését is megígérte. Hozzátette, mindezek révén remélhetőleg 100 ezer hektárral nőhet az öntözött területek nagysága. Szólt arról is, hogy mivel Magyarországon még nincs kiépült rendszere a mezőgazdasági vállalkozások generációváltásának, ezért a tárcánál megkezdték a generációváltás elősegítését célzó szakpolitikai program kidolgozását, amelyet több érdekképviseleti szerv bevonásával készítenek elő.

Mivel a digitalizáció, a robotika egyre inkább hódít az agráriumban, így szerinte a kormányzati Digitális Agrár Stratégiának (DAS) többek között az a célja, hogy minden releváns területen felkészítse a gazdálkodókat az elengedhetetlen átalakulásra. A DAS részeként 2019-ben megvalósításra váró feladatnak nevezte, hogy minél több állami adatbázist elérjenek a gazdálkodók, illetve, hogy az állam felé irányuló többcsatornás kötelező adatszolgáltatás egyszerűsödjön.

Ami pedig a kiállításokat illeti: közel 350 hazai és külföldi cég vonultatta fel termékeit, gépeit, szolgáltatásait. Az ország legjelentősebb fedett területű, mezőgazdasági gépeket és eszközöket bemutató rendezvényén testközelben megismerhetővé válik a teljes gépkínálat, így a termelők minden felmerülő problémára találhatnak megoldást, ha meglátogatják a hazai gyártókat és forgalmazókat. A teljes mezőgazdaságigép-szektor bemutatkozik. (Kis kitekintés: az AKI 2018-as összesítése szerint a gazdálkodók 152 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, az alkatrészforgalom pedig 44 milliárd forint volt.)

A permetezés iránt érdeklők vegyszer- és víztakarékos, precíziós permetező gépek széles választékával ismerkedhetnek meg. Találkozni lehet keskeny sortávú ültetvényekben használható kompakt traktorokkal, amelyek speciális, hermetikusan zárt fülkéjüknek köszönhetően lehetővé teszik, hogy a növényvédelmi permetezéskor a kezelőnek ne legyen szüksége külön védőfelszerelésre. A szőlő növényvédelmi problémájának megoldására innovációs termékdíjat nyert permetező is az érdeklődők rendelkezésére áll. Emellett az élelmiszer-alapanyagként szolgáló magok (kukorica, mák, köles, lenmag, fűszernövények, gyógynövények) minőségének fokozását is bemutatják a kiállítók. A teleszkópos rakodók termékpalettája is bővült és bemutatkozik egy gumihevederes mini mindenes is.

A munkaerőhiányra az intelligens mechanikus gyomirtók, valamint a magyar igényekhez kifejlesztett, óránként 60-80 fát lerázó gyümölcsbetakarító gépek jelentenek jó megoldást. Egy igazi világújdonság is bemutatkozik az AgrárgépShow-n – a magyar találmány a talaj termőképességét segít megóvni. A talajtömörödés megakadályozásának új megközelítésű eszköze a talajba magas nyomású levegőt juttat, ezzel a szántóföldi és gyümölcskultúráknál is jó szolgálatot tesz. A napraforgó-betakarító adaptereknél egy új – sorfüggetlen és bármely kombájntípusra szerelhető – eszközt is elhozott a spanyol gyártója. Érdekes környezetkímélő újdonság a tiszta vízzel és 1000 baros víznyomással működő gyomirtó is.

A kiállításon az erőgépek mellett folyamatosan növekszik az inputanyagok, a vetőmagok és egyéb szaporítóanyagok, növényvédő szerek, műtrágyák, kártevő-mentesítők kínálata is, továbbá a precíziós gazdálkodás térhódításával egyre több az agrárelektronikai, méréstechnikai, automatizálási eszközöket, szolgáltatásokat bemutató cég is.

A NAK 2019-ben újra ingyenes belépést biztosít tagjainak az AGROmashEXPO és AgrárgépShow-ra. A belépéshez a kamara által kiadott őstermelői igazolványra vagy az új kamarai kártyára lesz szükség, melyet a fogadócsarnokokban a kamarai infópultban ülő munkatársaknál kell majd bemutatni és leolvastatni. Egy kártya egy nap egyszer használható, és egy fő ingyenes belépésére ad lehetőséget. A kamarai kártyával nem rendelkező tagokk forduljanak falugazdászhoz és kérjenek tagsági igazolást, amelynek bemutatásával igénylehető az ingyenes belépő. A NAK standja a G pavilonban lesz elérhető, ahol érdeklődni lehet a kamarai szolgáltatások és a jégkármérséklő-rendszer iránt is.


(nak.hu/RF)