Növénytermesztés

A középtávú előrejelzések szerint legalább szeptember huszadikáig folytatódik a meleg idő jelentősebb csapadék nélkül. A mezőgazdasági munkákkal, a betakarítással jól lehet majd haladni, ugyanakkor északkeleten nagy területen száraz a talaj, mely a repcére nagyon kedvezőtlen.


Az elmúlt hét közepe óta jelentősebb csapadék nem hullott az országban, csak elszórt záporok alakultak ki. A talaj a Dunántúlon is sokat szikkadt a múlt hét eleji nagy esők után. Arrafelé szinte teljesen telített nedvességgel a föld, míg például a Nyírségben és a Hajdúságban nagyon nagy a szárazság, 100 mm-nél is több csapadék hiányzik a talajból. A hőmérséklet késő nyáriasan alakult, múlt szerdától országszerte 25 fok fölött alakulnak a maximumok, melyek több fokkal az átlagos fölötti értékek. Bár rohamosan rövidülnek a nappalok, hosszabbak az éjszakák, így erősebb az éjszakai lehűlés, de a minimum-hőmérséklet egyelőre csak néhol süllyedt 10 fok alá.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek többnyire 1550 és 1750 foknap között járnak az országban. Az értékek rekord közeli magasságokban járnak, már bőven elegendő hőmennyiség gyűlt össze a beéréshez.

A hőösszeg jelentős többlete miatt az átlagosnál nagyjából két héttel előrébb járnak az érési folyamatok szinte minden növényünknél. A napraforgó beérett, az aratása folyamatban van. A kukorica is a teljes érés-növényszáradás fenológiai fázisában jár, sokfelé elkezdődött ennek az aratása is. A korai betakarítás miatt elegendő idő lesz az őszi vetések előkészítésére és elvégzésére. A repce már sokfelé kikelt, de a Nyírségben és a Hajdúságban a száraz talajban vontatott kelés és növényfejlődés várható.

Ezen a héten meleg, alapvetően száraz idő valószínű. Pénteken és szombaton szórványosan alakulhat ki záporeső, zivatar, és akkor pár fokot a hőmérséklet is visszaesik. A heti összcsapadék területi átlagban valószínűleg 5 mm alatt marad. A jövő hét első felében is előre láthatólag marad a késő nyári, száraz idő. Az egyre hosszabbodó éjszakák miatt a hajnalok azonban már viszonylag hűvösek lesznek és a szélcsendes éjszakákon (főleg a nedves talajú területeken) erős harmatra, valamint helyenként sekély pára és ködfoltokra is számítani lehet. Komolyabb szél csak zivatarok környezetében és szombaton a gyenge hidegfront mentén várható, nagyrészt mérsékelt légmozgásra számíthatunk.

További részletek itt.


(forrás: OMSZ)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei