A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ,,NAKAdémia – Humusz, a termőföld lelke” című talajtani rendezvénysorozata 2018. augusztus 21-én Jászberényben, augusztus 23-án Mezőfalván várta az érdeklődőket.

 

Az előadások célja a gazdálkodók figyelmének ráirányítása a talaj védelméhez szükséges teendőkre, azok fontosságára, különös tekintettel a talaj szervesanyagának védelmére, a vízmegtartó képesség megőrzésére, javítására. Az ismeretátadáson túl a szántóföldön is bemutatták a helyes agrotechnikai fogásokat, melyhez Jászberényben az Agro-Lehel Kft., Mezőfalván a Mezőfalvai Zrt. biztosította helyszínt.

A tudásmegosztást kulcsfeladatnak tekinti a kamara, hiszen számos specifikus információra, technológiai támogatásra van szükség ahhoz, hogy a gazdaságok nemzetközi viszonylatban is versenyképesebbé váljanak, és minél több, jobb minőségű termékeket állítsanak elő minél hatékonyabban. A hiánypótló talajtani rendezvényt az a felismerés hozta létre, hogy bár a talaj szerepével, fontosságával a legtöbben tisztában vannak, mégsem helyeznek elég hangsúlyt annak védelmére. Pedig a talaj létfontosságú a mezőgazdaság szempontjából, fontos szerepe van az élet teljes körforgásában, sokrétű funkcióin keresztül az egész természeti környezetre, és ezáltal az emberi élet minőségére is komoly hatást gyakorol.

A résztvevők az elméleti ismereteket a gyakorlatban is megtapasztalták

 

A termőföld meg tud ugyan újulni, ám a túlzott igénybevétel és a nem kellő odafigyelés következtében regenerálódási képessége nagyban csökken, ami kőkemény, forintokban mérhető veszteséget is okoz. Az is egyértelmű, hogy az élelmiszerlánc első láncszeme a talaj, sokszor mégsem törődnek vele úgy, mint a lánc többi tagjával. Pedig ahhoz, hogy egészséges élelmiszer kerüljön a fogyasztókhoz, az alapanyagokat szennyeződésektől mentes talajon kell megtermelni. A most formálódó, 2020-tól érvényes uniós közös agrárpolitika készülő tagállami stratégiai terve alapján a termelők továbbra is igényelhetnek területalapú támogatást, az igénybevétel előfeltételeként ugyanakkor a fokozott környezeti és éghajlatvédelmi követelmények teljesítését várnák el. Így például előírnák a termelőknek a tápanyag-gazdálkodási terv készítését, a vetésforgó alkalmazását, illetve a szénben gazdag talajok megőrzésére a lápos-mocsaras területek védelmét, a talaj humusztartalmának megóvását biztosító hasznosítási irányokat. Tehát a támogatási rendszer is várhatóan a környezettudatos gazdálkodás elterjedését ösztönzi majd.

Mindennek megfelelően – az Agrárminisztérium támogatásával – állította össze a NAK a talajtani rendezvénysorozat tematikáját, mely számos kérdésre választ ad. Egyebek közt előadás volt a talaj szerepéről, fontosságáról, a humusz, illetve a humuszanyagok jelentőségéről, valamint azok költségekre és terméseredményekre gyakorolt hatásáról. A talajmikrobiológiai szereplők (gombák, baktériumok, talajalgák) kumulatív hatásairól és főbb működési folyamatairól, valamint a különböző talajművelési rendszerekről, megismerve ezen technológiákat, valamint gyakorlati tanácsokat kapva helyes megvalósításukhoz. A talaj megfelelő használata, védelme jelentős mértékben kihat a költségekre és terméseredményekre, a talaj pufferkapacitása révén csökkentheti a szélsőséges időjárásból eredő stresszhelyzeteket. Elhangzott, hogy jó szemléletmóddal a klímakárok, a talajok víz- és szervesanyag-vesztése csökkenthetők, továbbá, a kultúrnövények optimális feltételeinek megteremtése esetén a gazdaság jövedelmezősége is növelhető.

A nyárvégi időpont ellenére nagy érdeklődés kísérte a szakmai eseményeket, s a két helyszínen közel kétszáz érdeklődő pozítívnak ítélte meg a szakmai kezdeményezést.

A programsorozat előadásai:

- pdf A humusz-menedzsment szerepe és eszközrendszere a fenntartható, klímatudatos talajművelésben (3.61 MB)
- pdf A stressztűrő jövő (1.33 MB)
- pdf A talajélet mikrobiológiai szereplői, azok biokontroll és bioaktív hatásai (2.43 MB)
- pdf A talajművelés alapjai: alkalmazkodó és klímakár-csökkentő talajművelési rendszerek (6.60 MB)

(nak.hu)