Növénytermesztés

Öt év alatt duplájára nőtt a mezőgépésznek tanulók száma. A hosszú távú munkalehetőség miatt választ egyre több fiatal mezőgazdasági szakmát.


A mezőgazdaság Magyarország gazdaságának egyik fő hajtómotorja, mely a bruttó hazai termék (GDP) termeléséhez 3,8 százalékkal járult hozzá a tavalyi évben. Az agrárium dinamikus fejlődése többek között a folyamatos gépberuházásoknak és fejlesztéseknek, az egyre magasabb felszereltségű, intelligens mezőgazdasági munkagépeknek köszönhető, melyek javítják a termelékenységet.

A technika soha nem látott mértékű fejlődésével párhuzamosan viszont évek óta arról hallani, hogy jelentős munkaerőhiánnyal küzd az ágazat. Komoly problémát okoz, hogy nincsen elegendő szakember, jelenleg például tizedannyi mezőgépészt foglalkoztatnak, mint amennyire szükség lenne. Bizakodásra ad okot ugyanakkor az, hogy a mezőgazdasági gépész szakma egyre vonzóbb a fiatalok számára, s a pályaválasztás előtt álló diákok közül egyre többen választják ezt a területet továbbtanuláskor. Idén ősszel minden eddigi rekordot megdöntve 2700 mezőgépész diák kezdte meg tanulmányait. Az elmúlt 5 évben a mezőgazdasági gépész képzésben résztvevők száma 2,3-szorosára nőtt. A megyék közül kiemelkedik Hajdú-Bihar megye, ahol 2016-ban tízszer annyi mezőgépész ült iskolapadba, mint 2013-ban.

Ez a pozitív irányú változás annak az országos összefogásnak, képzési és karrierprogramnak is köszönhető, amit a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) a Földművelésügyi Minisztériummal karöltve indított el három évvel ezelőtt. A MEGFOSZ által kidolgozott 11 pontból álló program egyik fő eleme, hogy a diákok duális képzés keretében országszerte több mint 30 szakiskolában nem csak elméleti tudást szereznek, hanem a programhoz csatlakozott vállalatoknál akár 1-2 évnyi gyakorlati időt is eltöltenek. A duális képzés előnye, hogy már az iskolaévek alatt valós környezetben, gyakorlati oldalról is mélyebben megismerik a gépipar izgalmas technológiáit, s mire befejezik tanulmányaikat, tapasztalattal a hátuk mögött sok esetben már biztos állásuk van.


(forrás: mezogepesz.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok