Növénytermesztés

A rossz szezonkezdet után ismét magára találhat a hazai dinnye­piac, amihez hozzájárult NAK által is támogatott fogyasztásösztönző kampány. A túl korai áruházi akció hatásait azonban így is magán viseli az idény.


Javában tart a dinnyeszezon, a hazai fogyasztás mellett pedig végre elindult az export is. A külföldi felvásárlók kis késéssel kezdtek érdeklődni az idén a magyar görögdinnye iránt. Ennek oka, hogy a déli országok hosszabb ideig tudták ellátni a boltokat a megszokottnál, így amikor megjelent a magyar áru a kínálatban, még bőséggel volt a piacon görög és olasz dinnye.

Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke a Magyar Időknek elmondta: az idény minden eddiginél alacsonyabb felvásárlási árakkal indult. Békés megyében a termelők 20-25 forintos nettó árat kaptak a görögdinnye kilójáért. Ez a szakember szerint mélyen az önköltségi szint alatt van. Az elmúlt pár napban – főként az export miatt növekvő kereslet hatására – néhány forintot már emelkedtek az árak. Az egyelőre törékenynek tűnő drágulásnak ugyan örülnek a gazdálkodók, az árak azonban még így sem érik el azt a szintet, ami mellett nyereséget tudnának elkönyvelni a termelők. Sokan ezért úgy döntöttek, hogy a felvásárlók helyett maguk viszik vásárra az árut, így a korábbinál több görögdinnye jelent meg hirtelen a nagybani piacok kínálatában. Ez a szakember szerint nem járt újabb áreséssel, a túlkínálat miatt azonban a megszokottnál nehezebb eladni a terméket.

A szezon sorsát minden bizonnyal a Tesco július eleji akciója pecsételte meg. Göcző Mátyás szerint az idény elején meghirdetett 99 forintos fogyasztói árat semmi sem indokolta, a piacon ugyanis akkor még nem volt túlkínálat a magyar dinnyéből. Az áruházi akciónak azonnali következményei lettek: a felvásárlók egy-két napon belül 15 forinttal csökkentették az átvételi árakat.
 – Az ideális az lett volna, ha július közepéig az általunk is elfogadottnak tartott 129 forintos szint közelében tudjuk tartani a fogyasztói árakat, ezt követően már kiegyeztünk volna az olcsóbb dinnyével is, hiszen akkorra már nagyobb mennyiség volt a piacon a magyar áruból – emelte ki. A szakember szerint a túl korán jött akció miatt a termelők jelentős bevételtől estek el, amit a mostani enyhe drágulás sem tud kompenzálni.

Nem kompenzálja a kezdeti kiesést semmi

 

Nem csak az árakban, a keresletben is szerencsétlenül alakult a szezonkezdet. Mivel az export nem kezdődött időben, a békési termelők egy része nem tudta eladni a termést.
– Abban az időszakban, amikor a legtöbb dinnye termett a térségben, a kereslet sajnos nem volt kielégítő. Így volt olyan terület, ahol túlérett a termés, vagy a napégés miatt nem lehetett eladni a piacon – jegyezte meg a szakember.

Békés megyében lévő kisebb dinnyeföldeken már végeztek a betakarítással a gazdák, a nagyobb ültetvényekről azonban még néhány hétig biztosan jó minőségű áru kerülhet a boltokba.
– Azok a termelők, akik nagyobb területen gazdálkodnak, az idényt pedig a fajtaválasztással és az ültetési sorrenddel is igyekeztek kitolni, még néhány hétig biztosan el tudják látni a piacot jó minőségű áruval – mondta Göcző Mátyás. Hozzátette, Békés megye mellett az ország más részein is folyamatban van a betakarítás. Általában a nyírségi térségben indul legkésőbb a szezon, a korszerű technológiával, palántás ültetéssel dolgozó gazdák már ott is szedik a dinnyét.

Göcző Mátyás szerint a belpiaci kereslettel az idén sincs gond, a meleg időjárás és a promóciós kampány is jótékony hatással volt a keresletre, amelyet az Agrármarketing Centrum és a Földművelésügyi Minisztériummal együtt az idén is elindított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az egy főre jutó magyar fogyasztás átlagosan évi 13-15 kilogrammot tesz ki, ami az idén tovább emelkedhet. Az előrejelzések szerint mintegy 200 ezer tonna lesz az idei görögdinnyetermés, sárgadinnyéből 18 ezer tonna várható.

 


(Magyar Idők)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok