Növénytermesztés

Kiemelkedően jó évjáratra számítanak idén a villányi borvidék termelői. A helyi szőlőfajták szürete augusztustól októberig tart.


Nagy Gergely, a villányi borvidék hegyközségi tanácsának titkára elmondta, a tartósan hideg téli időjárás és a kevés nyári csapadék miatt kevés növényvédelmi beavatkozásra volt csak szükség eddig az ültetvényeken, és a jég sem okozott eddig terméskiesést. Hozzátette, a jelenlegi már-már aszályos időjárásban azonban szükség lenne egy-két csendes áztató esőre. Mindent egybevéve kiemelkedően jó évjáratra számítanak idén a borvidék termelői.

Augusztus 10. környékén kezdődik a korai érésű szőlőfajták szüretelése. Ezek között az Irsai Olivér fehérszőlőt, illetve az első primőr rozék alapanyagát adó – Villányban mintegy 3 hektáron termesztett – Menoire-t említette. Augusztus végén a jellegzetes villányi Portugieser alapanyagát adó, a borvidéken csaknem 400 hektáron termesztett kékoportó betakarítása következik. Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül szeptember közepén kezdik szüretelni a Merlot termését (293 hektár), a Cabernet Franc-t (330 hektár) és a Sauvignont (437 hektár) pedig októberben.

 


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok