`

A 2016. évi parlagfű-szezon véget ért, a parlagfű virágzása és pollenszórása befejeződött. Idén több mint 99 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki az illetékes hatóságok.

 


A korábbi éveknek megfelelően az illetékes hatóság 2016-ban is – a törvényi előírásnak megfelelően – július elsejével megkezdte a parlagfűvel fertőzött területek ellenőrzését. A parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása esetén kiszabható növényvédelmi bírság mértéke 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. A 2016. november 10-ei adatok szerint több mint 99 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki az illetékes hatóságok.
Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy a végső célt, a pollenszám jelentős csökkentését egyik napról a másikra nem lehet elérni, hosszú, kitartó, és következetes, a társadalom minden tagjának aktív részvételét igénylő feladatok állnak előttünk, melyhez minden állampolgár felelősségtejes közreműködését kérjük.
Az illetékes hatóságok által felderített parlagfüves foltok számát és nagyságát az itt elérhető táblázat mutatja be megyénkénti bontásban, a 2016. november 10-ei adatok alapján.


A parlagfű elleni állami szerepvállalás fő iránya – a hatósági munka mellett – a megelőzést elősegítő kommunikáció, az érintett társadalmi szervezetekkel, civilekkel való együttműködés. Kiemelt fontosságú, hogy minél többen felismerjék az allergén növényt, és a parlagfű elleni hatékony védekezés módszereit, ezért a kormány nagy hangsúlyt fektet a képzésekre. Ennek érdekében 2016-ban a Növényorvosi Kamara a Magyar Országos Polgárőr Szövetséggel együttműködve aktívan részt vett a polgárőrök szakmai képzésében. A polgárőrök a településeken járva az állampolgárok figyelmét felhívják a parlagfű-mentesítés fontosságára, a lakosság felelősségérzete így növelhető a cél elérése érdekében. A „Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért” programban a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Magyar Növényorvosi Kamara is együttműködő partnerként vett részt a parlagfű elleni küzdelemben.

 


 (FM Sajtóiroda)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám