Növénytermesztés

Az utóbbi tizenöt év legjobb kukoricatermése, megközelítően kilencmillió tonna várható Magyarországon – írta a Magyar Hírlap. A felvásárlási ár azonban alacsony.

 


A kukorica több mint felét már betakarították az országban az egymillió-ötvenezer hektárnyi vetésterületről. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének az elnöke, Vancsura József a Magyar Hírlapnak elmondta: legkésőbb december elsejéig befejezik a kukorica betakarítását, ha süt a nap, akkor korábban. A termés bizonyosan nyolcmillió tonna felett lesz, de bízik abban, hogy megközelíti a kilencmillió tonnát. Bács-Kiskun, Baranya, Csongrád, Békés és Tolna megyében hektáronkénti kilenctonnás hozammal kalkulálnak.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adata szerint Tolna megyében a kukorica termésátlaga hektáronként 9,3 tonna. Vancsura megjegyezte: az utóbbi 15 év legbőségesebb hozama várható az országban. Ugyanakkor Szolnok és Békés megyében találhatók olyan víznyomásos, illetve viharkártól sújtott területek, ahol a terméskiesés eléri a harminc százalékot, a hektáronkénti hattonnás hozam pedig veszteséget jelent a gazdának.


Az elnök hangsúlyozta: a kukorica minőségével nincs gond, a felvásárlási árral viszont igen, a tonnánkénti 37-40 ezer forintos összeg rendkívül alacsony. Ezt a gabonát négy éve még hatvanezer forintos tonnánkénti áron vásárolták fel, a gazdák most ötvenezerrel is elégedettek lennének. Vancsura szerint az alacsony nyersolaj-ár, a világ erősödő kukoricatermesztése és a felhalmozott készletek az okai a süllyedt árnak. A hazai kukoricatermésből négymillió takarmánynak megy, mintegy másfél millió bioetanol-alapanyagnak, a többit pedig Nyugat-Európába exportálják.


(Magyar Hírlap)

 


Kevesebb a dió
Az üzemi diótermesztési területet hatezer hektárra taksálják Magyarországon. A legidősebb üzemi dióültetvény kora mintegy negyven év. A korszerű, azaz úgynevezett intenzív fajtájú ültetvények aránya, amelyek akár hektáronként négytonnás termést is adhatnak, viszont csupán néhány százalék. Jó termésnek mondható a klasszikus fajtáknál a hektáronkénti két-két és fél tonna diótermés, de nem számolják fel a másfél tonnát hozó ültetvényeket sem.
Idén megfeleződött a betakarított diómennyiség, az ár pedig megduplázódott. Számos diótermesztő az átlagos termés felét sem takaríthatta be az idén, de ebben nemcsak a kedvezőtlen időjárás a hibás, hanem a dióburok-fúrólégy is. A hazai üzemi diótermés több mint nyolcvan százalékát exportálják. (Magyar Hírlap)


 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok