Attól tartanak a szakemberek, hogy a jövőben még több gyenge minőségű vetőburgonya érkezik az országba.
Ez is megfogalmazódott kedden a keszthelyi Georgikon Karon tartott fórumon, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága szervezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével.
A megbeszélésen elhangzott, hogy 2016 januárjától átalakul a vetőburgonya-minősítés jelenlegi rendszere. Az Európai Unió lazít a szabályozáson, többek között a holland termelők érdekében, s a mostaninál kórtani szempontból gyengébb minőségű vetőburgonyák forgalmazását is engedélyezi - vagyis nagyobb arányban fordulhatnak elő kórokozók a növényekben.
A szakemberek a rendezvényen már sokadszor vetették fel: szükség lenne valamiféle ösztönző rendszerre, hogy több fémzárolt vetőburgonyát ültessenek a gazdák, például egy olyan szabályozás bevezetésére, hogy kiskereskedelmi forgalomba csak hivatalosan minősített vetőburgonyából nevelt étkezési burgonya kerülhet.
(zaol.hu)