Területalapú és termeléshez kötött támogatásokkal, beruházás-ösztönzéssel, valamint az öntözésfejlesztés előmozdításával segíti a kormány a fehérjenövény-ágazat eredményességét.


Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a NAK és Magyar Szója-és Fehérjenövény Egyesület év végi szójafórumán elmondta, hogy a rendkívül szélsőséges időjárás ellenére az elmúlt öt év átlagához képest 14 százalékkal több szóját takarítottak be idén a gazdálkodók. Az országban hatvanezer hektáron 170 ezer tonna szója termett, a termésátlag 2,86 tonna/hektár volt.

Az államtitkár elmondta, hogy az idei évben közel 3500 szemes fehérjetermelő és mintegy 16500 szálas fehérjetermelő nyújtott be támogatási kérelmet. Hozzátette, hogy a támogatások mellett az ágazatot segíti a beruházásokat intenzíven ösztönző gazdaságpolitika is, ez év első háromnegyed évében 15 százalékkal nőttek a beruházások. A gazdálkodók további ösztönzésére, a mind gazdaságosabb termelés érdekében, ez év szeptemberében 100 milliárd forint hitelkeretig elindult a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházási hitelekhez kapcsolódó, a kamatköltségeket 80 százalékig átvállaló kamattámogatási program.
– A most elfogadott, az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény lehetővé teszi, hogy a gazdák alkalmazkodni tudjanak az időjárás okozta kihívásokhoz és tovább javuljon a mezőgazdasági termelés hatékonysága. Már elindult az állami főművek rekonstrukciója és fejlesztése, a Vidékfejlesztési Programban javultak az öntözéses pályázatok feltételei, és az engedélyezési eljárást az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény a gazdák számára kiszámíthatóvá teszi – sorolta az eredményesebb gazdálkodás további feltételeit Feldman Zsolt.


 (AM Sajtóiroda)