Folyamatosan csökken az alapvető élelmiszerek áfája. A földművelésügyi miniszter jelezte, nem áll meg a már évek óta tartó mérséklés, a kormány további termékek áfájának lefaragásán dolgozik.
Már évek óta minden január 1-jén újabb és újabb élelmiszerek általános forgalmi adójának kulcsa csökken. Most a baromfihús, a tojás, a friss tej áfája mérséklődött 5 százalékra, az éttermi vendéglátás áfája pedig 18 százalékra – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.
Fazekas Sándor kiemelte: fontos, hogy bővüljön a hazai fogyasztás, az alapvető élelmiszerekhez az emberek olcsóbban jussanak hozzá és több belföldi, friss, jó minőségű, egészséges környezetből származó magyar élelmiszer kerüljön a családok asztalára. Ezt a célt a kormány adópolitikája és az agrárpolitika kiemelt feladatként kezeli.
A miniszter jelezte: az idei áfa-csökkentéssel egy család 35-40 ezer forintot takaríthat meg évente. Mint mondta, az áfa csökkentése ösztönzi a gazdasági növekedést, hatására fehéredik a gazdaság, növekszik a fogyasztás, ami a kereskedelmi láncoknál azonnal érzékelhető. A kormány és a minisztérium szándéka, hogy az árcsökkentő hatás hosszú távon érvényesüljön és a vásárlók által megfizethető, tartósan méltányos árak alakuljanak ki.
– Az ország teherbíró képességétől függően várható, hogy más alapvető élelmiszereknek és néhány feldolgozott terméknek is csökken az áfája – fogalmazott Fazekas Sándor. Hozzátette, a földművelési tárca azon dolgozik, hogy idén tavasszal, a 2018-as költségvetés tárgyalása során kiderüljön, hogy jövőre csökkenhet-e például a kenyér, a péksütemény, a zöldségfélék és a hal általános forgalmi adója.
(FM Sajtóiroda)