Jó ötletnek bizonyult az élelmiszeripari vállalatokat tömörítő érdekszervezet 2014-ben meghirdetett kezdeményezése, amellyel önkéntes népegészségügyi célokat támogató vállalásra hívta fel az ágazat szereplőit.
Az élelmiszeriparral szemben támasztott sokféle társadalmi és kormányzati elvárással szembesülve a hazai élelmiszer-feldolgozó vállalkozások háromnegyedét tömörítő szakmai szervezet (ÉFOS Z) 2014 nyarán meghirdetett egy népegészségügyi célú kezdeményezést az Agrárkamara és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének támogatásával, „Élelmiszeripar a fogyasztókért – tegyünk együtt érte” szlogennel.
A kezdeményezés első teljes éve sikerrel zárult, a hazai élelmiszerpiac csaknem negyedét képviselő cégek csatlakoztak hozzá, s mintegy nyolcvan vállalást tettek. A mozgalomhoz már lezajlott termékfejlesztésekkel, folyamatban vagy akár tervben lévő vállalásokkal is lehet ingyenesen csatlakozni a kezdeményezés weboldalán (www.egyuttafogyasztokert.hu) található nyomtatvány kitöltésével. Az ÉFOS Z, a csatlakozók és a támogatók hisznek abban, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás és az aktív életmód előmozdítása, valamint a népegészségügyi mutatók javítása kizárólag valamennyi érintett közreműködésével, társadalmi összefogással lehetséges. A program fő célja az, hogy ernyő alá gyűjtse mindazokat a hazai vállalkozásokat, amelyek felelős termékfejlesztési politikájuk révén megpróbálnak igazodni a népegészségügyi kívánalmakhoz. A mozgalom keretében a csatlakozó vállalkozások olyan önkéntes vállalásokat tehetnek, amelyek segítségével hozzájárulnak a hazai lakosság egészségügyi állapotának javulásához. Az önkéntes vállalások témái egyrészt magukban foglalnak konkrét termékfejlesztési irányokat (só-, energia-, telítettzsír- és transzzsírsavtartalom csökkentése), másrészt olyan vállalásokat is, amelyek a fogyasztók tájékoztatását szolgálják (a címkéken adagokra vonatkozó adatok feltüntetése), a gyerekeknek szóló reklámozás önkorlátozását biztosítják, vagy épp aktív életmódra ösztönöznek. Továbbá a cégeknek lehetőségük van – a célokhoz kapcsolódó – egyedi vállalások megalkotására is (pl. adalékanyagtartalom csökkentése). Az idén két új vállalás is felkerült a listára. Az ÉFOSZ egyrészt várja olyan további vállalkozások csatlakozását, amelyek termékeik hozzáadott cukortartalmának csökkentését tudják vállalni. A másik új vállalás pedig azokat a cégeket célozza, amelyek a táplálékérzékenységgel rendelkező fogyasztók számára tesznek elérhetővé új termékeket.
NAK