Élelmiszeripar

A magyar Országgyűlés 2015 decemberében visszaállította a valamennyi élelmiszerlánc-szereplőre korábban egységesen alkalmazott, egy ezrelékes élelmiszerlánc-felügyeleti díjfizetési kötelezettséget. Így az Európai Bizottság élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal kapcsolatos legutóbbi döntése nem igényel Magyarországon újabb változtatásokat – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

Mint július 5-i közleményükben írják, a szaktárca korábban azért kívánt áttérni a progresszív díjfizetési formára, mert az óriási forgalmat lebonyolító multinacionális nagyvállalatok élelmiszerbiztonsági szempontból nagyobb kockázatot jelentenek, mint a kevesebb árutételt értékesítő társaik. A minisztérium indoklása szerint egy esetlegesen hibás termék megjelenése – a gyors árumozgás, a nagyobb vásárlólétszám és az egyszerre nagyobb tömegű áru értékesítése miatt – nagyobb kockázatot jelent, ezért e szektor felügyelete jelentősebb ellenőrzési kapacitásokat köt le.

A szaktárca hangsúlyozza: az élelmiszerlánc-felügyeleti díjfizetési kötelezettség nem minősül adónak, az az európai élelmiszerjog alapján fizetendő szolgáltatási díj.

(forrás: FM Sajtóiroda)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok