Az Óvártej Zrt. másfél milliárd forintos fejlesztésű új üzemcsarnokát adta át Mosonmagyaróváron az agrárminiszter. A tárca pedig továbbra is segíti a hazai sajtkészítést is.


Hazánk mezőgazdasági lehetőségeinek és az évszázados gazdálkodási hagyományok megőrzésének köszönhetően a tejtermelésben mára Európa élvonalába tartozunk – jelentette ki Nagy István agrárminiszter pénteken, Mosonmagyaróváron az Óvártej Zrt. üzemcsarnokának avatásán.

Nagy István beszédében arra emlékeztetett, hogy Mosonmagyaróváron 115 évvel ezelőtt kezdődött el a sajtgyártás. A miniszter szerint a fejlesztés nemcsak az Óvártej Zrt, a város, hanem a magyar agrárium számára is fontos lépés. A tárcavezető arra is emlékeztetett, hogy az iparágat érintő nehézségek ellenére sikerült stabilizálni az állattenyésztés, illetve a szarvasmarha-ágazat helyzetét. Hozzátette: az állatállomány száma 2011 óta rendületlenül növekszik, a felvásárolt tehéntej minőségén túl, a mennyiségében is jelentős pozitív változás látható. A miniszter hangsúlyozta, hogy a 2010. évi mennyiségéhez képest 17%-os növekedésről beszélhetünk.

Nagy István kiemelte: az ágazat egészére jellemző növekedés megtartásához a legfontosabb cél a versenyképesség növelése, amely a folyamatos megújulással érhető el. Az Agrárminisztérium éppen ezért egy újabb, 50 milliárd forintos pályázatot írt ki az élelmiszeripar számára. A felhívás keretében 40 milliárd forint az élelmiszer-feldolgozó üzemek, 10 milliárd forint pedig borászati üzemek fejlesztésére használható fel.

– A Vidékfejlesztési Program pályázatai komoly lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy az uniós források felhasználásával a termelés, a feldolgozás, a piacra jutás erősödjön és a hazai sajtkészítés méltó helyet töltsön be az agráriumban – mondta Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős AM-államtitkár a Sajtfogások című könyv pénteki budapesti bemutatóján. – Az Agrárminisztérium fontosnak tartja a hagyományos ízek megtartását, átörökítését, elsősorban az ezt elősegítő támogatásokkal és jogszabályok létrehozásával. Kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy a fogyasztókat elkötelezetté tegyük az egészséges, jó minőségű magyar tej és tejtermékek vásárlása iránt - hangsúlyozta köszöntőjében a szaktárca államtitkára.

Mint elmondta, a Vidékfejlesztési Program keretében jelenleg is benyújthatóak a támogatási kérelmek rövid ellátási láncok, helyi piacok kialakítására, fejlesztésére. A közel 4 milliárd forint keretösszegű pályázat célja, hogy segítse a termelői együttműködéseket annak érdekében, hogy a kiváló magyar készítmények minél több fogyasztó asztalára kerülhessenek.

A Vidékfejlesztési Program keretében a sajtkészítéssel összefüggő folyamatokat a piaci és állatjóléti intézkedésekkel támogatja a szaktárca. Kis Miklós Zsolt emlékeztetett rá, hogy az irányító hatóság ez idáig több mint 116 milliárd forint összegű támogatást ítélt meg az élelmiszeripari ágazat fejlesztésére, amelyből a tejfeldolgozást mintegy 11 milliárd forint szolgálja.
– Emellett a szaktárca idén ősszel új pályázatokat is hirdetett, amelyek közül 50 milliárd forint a mezőgazdasági termékek feldolgozására irányuló beruházások megvalósítását teszi lehetővé, valamint további 680 millió forint segíti a juh- és kecsketartókat – tette hozzá.

A könyvről szólva az államtitkár elmondta, hogy a Segal Viktor és Sándor Tamás által jegyzett kiadvány egyszerre szakkönyv, tankönyv, útikönyv és katalógus. Olyan egyedülálló alkotás, ami számtalan tényt, képet, adatot, történetet fűz össze, hogy teljes képet kaphassunk a hazai sajtokról. Mindemellett hozzájárul a kiváló magyar sajtok népszerűsítéséhez, valamint a sajtmesterek elismertségének erősítéséhez.


(AM Sajtóiroda)