Tejipar

Ebben a tanévben csaknem ötmilliárd forint értékű tejet és tejterméket osztanak szét a tanulók között, míg az iskolagyümölcs-programban 3,1 milliárd forint értékben kapnak zöldséget és gyümölcsöt az oktatási intézmények – írta a Magyar Idők.


Idén sem maradnak friss tejtermék nélkül az óvodások és az általános iskolák tanulói. Ebben a tanévben összesen 432 152 gyermek vesz részt az óvoda- és iskolatejprogramban – közölte a Magyar Időkkel az Agrárminisztérium. Az éve óta zajló kezdeményezés célja, hogy az egészséges táplálkozás és az elhízás elleni küzdelem jegyében minél több gyermek jusson meghatározott minőségű és mennyiségű tejhez, tejtermékekhez az oktatási intézményekben.

A 2018/2019-es tanév az óvodákban már augusztus 1-jén megkezdődött, így ekkor indulhatott el a termékek szállítása is. Az általános iskolákba, illetve általános iskolai évfolyamokkal rendelkező gimnáziumokba szeptember 3-án kezdődött meg a termékek kiszállítása. A program lebonyolítására idén 4,89 milliárd forint áll rendelkezésre, ehhez az Európai Unió 590 millió forintot biztosít, a fennmaradó, mintegy 4,3 milliárd forintot hazai költségvetési forrásból finanszírozza a kabinet.

A minisztérium szerint a programban összesen 2605 oktatási intézmény vesz részt. A célcsoportot az általános iskolai 1–8. évfolyamon tanuló gyermekek alkotják, akik 36 héten keresztül – az iskola választásától függően – heti 3-4 alkalommal kapnak térítésmentesen tejet, illetve tejterméket. Éves szinten 12,6 millió liter tejet osztanak szét így a gyerekek között.

A legnagyobb mennyiségben az ízesített tej fogy, azt követi a natúr folyadéktej, majd a gyümölcs-darabos joghurt, az ömlesztett sajt és az ízesített, illetve a natúr joghurt. A termékeken kívül a tanulókat oktatási program is várja, amely az egészséges táplálkozási szokások kialakítását és a tejágazattal kapcsolatos ismeretek bővítését segíti elő, így például oktatással egybekötött kóstoltatást tartanak, és az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteket bővítő munkafüzetet osztanak ki a tanulók között.

Szintén jelentős érdeklődés övezi az iskolagyümölcs-programot, amelynek keretében idén már 2286 oktatási intézmény 548,1 ezer tanulója kap friss gyümölcsöt, illetve zöldséget. Erre a célra az idei tanévben összesen 3,1 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből 1,2 milliárd forintot az európai uniós támogatás, 1,9 milliárd forintot pedig a nemzeti költségvetési forrás tesz ki.

Az elmúlt években a megváltozott uniós szabályok miatt csökkent a közösségi forrás mértéke, egy-egy tanévben 240-250 millió forint esett ki. Ezt az összeget azonban a kormány hazai költségvetésből finanszírozta, így egyetlen iskola esetében sem kellett csökkenteni az igényelt mennyiséget. A célcsoportot ebben az esetben is az általános iskolák 1–8. évfolyamos gyermekei alkotják, az iskolagyümölcs és -zöldség mennyiségét azonban továbbra is az 1–6. évfolyamon tanulók létszáma alapján lehet igényelni. A tanulók 27 héten keresztül – az iskola választásától függően – heti 3-4 alkalommal kapnak ingyen gyümölcsöt, zöldséget, illetve gyümölcslevet. A programban 48,8 millió adagot osztanak ki.

A legtöbbet almából kapják a gyerekek, ezt követi a gyümölcslé, a körte, majd a szilva, a sárgarépa, a paradicsom, a paprika, az őszibarack és a nektarin. A termékeket az idei tanévben 38 beszállító biztosítja, köztük számos zöldség-gyümölcs termelői csoporttal, termelői szervezettel és termelővel.


(forrás: Magyar Idők)


Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei