Tejipar

Összesen tizenhárom gyümölcs- vagy gyümölcsös jégkrémet tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Pontozták a termékek gyümölcstartalmát és cukortartalmát is. Egy epres jégkrém volt a legjobb.


Olyan termékeket tesztelt az egyesület, amelyek nevük vagy a csomagoláson lévő kép alapján azt a látszatot keltik a fogyasztóban, hogy gyümölcstartalmú. Amelyik márkánál nem találtak csak epres terméket, ott csokis/vaníliás és gyümölcsös kombinációjú vegyes jégkrémet néztek.

A jégkrémekkel kapcsolatos előírásokat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza. Az előírások alapján a gyümölcsjégkrémeknek legalább 15 százalékban kell tartalmaznia a gyümölcsöt. Az ennél kevesebb tartalmúakat csak gyümölcsös jégkrémnek nevezhetik. Viszont azt a terméket, amelyiknél aroma adja a gyümölcsízt, „gyümölcs ízű” jégkrémnek kell nevezni. A vizsgált termékeknél a gyártók megfelelően használták az elnevezést, az már más kérdés, hogy a fogyasztók tisztában vannak-e az elnevezések közötti különbséggel, és figyelembe veszik-e ezt vásárlásnál. Pontozták a termékek gyümölcstartalmát és cukortartalmát is. Aromák és stabilizátorok jelenlétét is vizsgálták, habár egyik sem jelen nagyobb egészségügyi kockázatot, de jelenlétük esetleg hiányuk a termék minőségére utal.

A legmagasabb pontértéket (17) a Haagen dazs Epres jégkrém kapta, mivel az egyik legmagasabb gyümölcstartalmú termék volt, 21 százalék eperrel, viszonylag alacsony cukortartalommal és adalékanyagok nélkül. Szorosan mögötte (16) az Unilever terméke, a Carte d'Or Classic Eper, valamint a Grycan Eper jégkrém (15). Ezek 23-24 százalékos gyümölcstartalmukkal győztek, de pontot is veszítettek mesterséges aroma ill. potenciális allergizáló adalékanyag miatt.

A lista végén 3, illetve 4 ponttal az Unilevertől a Viennetta Vanília jégkrém és eper ízű jégkrém, valamint a Lidl saját márkás terméke, a Ballino Vaníliás, eper ízű, csokoládés jégkrém végzett. Azért veszítettek pontot, mert egyáltalán nem tartalmaznak gyümölcsöt, csak aromát, viszont annál több cukrot, és sok nem kívánatos adalékanyag van bennük.

További részletek itt.


(forrás: TVE)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei