Annak ellenére, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatban feltüntetett állításokra vonatkozó szabályok évekkel ezelőtt hatályba léptek, az előállítók gyakran helytelenül alkalmazzák azokat.
Az élelmiszerekre vonatkozó állítások a jelenlegi szabályozás értelmében lehetnek tápanyag-összetételre, illetve egészségre vonatkozóak. A tápanyag-összetételre vonatkozó állítások körébe tartozik bármely olyan állítás, amely kijelenti, sugallja vagy sejteti, hogy az élelmiszer bizonyos, a táplálkozásra nézve különösen kedvező tulajdonságokkal rendelkezik. Vagyis, hogy mit tartalmaz egy adott termék (pl. fehérjében gazdag). A kereskedelmi kommunikációban szereplő, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások tekintetében az 1924/2006/EK rendelet vonatkozó előírásait kell alkalmazni. Kiemelendő, hogy a rendeletet az éttermek, kórházak, iskolák, étkezdék és a közétkeztetéssel foglalkozó hasonló gazdasági szereplők ellátására szánt élelmiszerek vonatkozásában is alkalmazni kell. Tej, illetve tejtermékek tekintetében a rendelet alapján például, ha az élelmiszer energiaértékének legalább 12 %-át fehérje biztosítja, alkalmazható a „fehérjeforrás”, valamint ha az élelmiszer energiaértékének legalább 20%-át fehérje biztosítja, a „fehérjében gazdag” állítás. Továbbá abban az esetben, ha a termék adott vitamin- vagy ásványianyag-tartalma eléri a referenciaérték 15 százalékát (1169/2011/EU), megnevezhető, hogy milyen vitamin vagy ásványi anyag forrása a termék, vagy amennyiben a tartalom meghaladja a minimális 30%-ot, az adott „vitaminokban és/ vagy ásványi anyagokban gazdag” állítás.
Általános – például a tej értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz – felirat nem megengedett. Ezek alapján például a „kalciumban gazdag” felirat akkor tüntethető fel, ha a kalcium mennyisége az ajánlott napi bevitel (NRV) legalább 30%-át fedezi (Ca NRV: 800 mg). Kivételt képez, ha a csomagolás egy adagot tartalmaz. Például egy 30 g-os, cinkkel dúsított rudi esetében cinktartalmának az ajánlott napi beviteli érték legalább 15%-át kell biztosítania. A vitaminok és ásványi anyagok hozzáadása az 1925/2006/EK rendelet értelmében csak akkor lehetséges, ha az „jelentős” mennyiségben van jelen a termékben.
Egészségre vonatkozó állítások közé tartozik mindazon állítás, amely kijelenti, sugallja vagy sejteti, hogy az élelmiszer vagy annak valamely alkotóeleme és az egészség között összefüggés van. A 432/2012/EU rendelet alapján tej és tejtermékek esetében számos egészségre vonatkozó állítás alkalmazható.
A gyermekek egészségével és fejlődésével kapcsolatos állításokat külön rendeletek szabályozzák, amelyek értelmében tej és tejtermékek esetében számos állítás alkalmazása jöhet szóba. Abban az esetben, ha a termék megfelel a kalciumforrás, a fehérjeforrás vagy a kalcium- és D-vitamin- forrás kritériumainak.
Az emberi betegségek megelőzésére, illetve a betegség kockázatának csökkentésére utaló állítások esetében kellően magas kalciumtartalom esetében használható a változó kor utáni nők csontritkulási kockázatának csökkentésére utaló állítás. Azonban ebben az esetben a fogyasztót tájékoztatni kell arról, hogy az állítás kifejezetten az 50 éves vagy annál idősebb nőkre vonatkozik, és hogy a jótékony hatás legalább napi 1200 mg kalcium bevitelével érhető el valamennyi forrásból.
Az egészségre vonatkozó állítások alkalmazásának tekintetében minden esetben meg kell adni a kedvező hatás eléréséhez szükséges élelmiszer-mennyiséget, fel kell tüntetni a változatos és kiegyensúlyozott étrend és az egészséges életmód fontosságára vonatkozó kijelentést. Szükség esetén figyelmeztetni kell a vásárlókat arra, hogy kik kerüljék annak fogyasztását, illetve fel kell hívni a figyelmet a túlfogyasztás veszélyeire.
Az állítások külön csoportját képezik a nem specifikus állítások (pl. egészsége érdekében), amelyet engedélyezett állításnak kell követnie (pl. „a kalcium szükséges a normál csontozat fenntartásához”). Viszont a 2005. január 1-je előtt létező védjegyek, márkanevek (pl. fittness, fit) 2022. január 19-ig használhatóak kiegészítő, engedélyezett egészségre vonatkozó állítás nélkül is.
Az engedélyezett tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások listája az Európai Bizottság hivatalos oldalán érhetők el (http://ec.europa.eu/nuhclaims/).
Kovács Krisztina (NÉBIH) és dr. Szűcs Viktória