Átadták a 2018. évi Országos Borverseny díjait. A zsűri összesen 223 borászat 770 tételét értékelte. A legeredményesebb borászatnak a Mészáros Borház bizonyult.


Közel 200 résztvevő − elsősorban bortermelők, valamint az agrárium számos szakmai szervezete és a kormányzati szervek képviselői − jelenlétében, ünnepélyes keretek között zajlott le július 10-én, Budapesten az Országos Borverseny (OBV) eredményeinek ismertetése, valamint a szakmai zsűri által kiválónak minősített borok termelőit megillető díjak átadása.

A hazai szőlő-bor ágazat legszélesebb merítésű, egyben legismertebb bormustrája idén mind a versenyre nevező termelők száma, mind a nevezett tételek tekintetében rekordot döntött. A díjakat Dr. Nagy István agrárminiszter, Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, illetve Légli Ottó, borverseny és a HNT elnöke adta át.
– Zászlóshajóként húzza a magyar mezőgazdaságot a hazai szőlő- és borágazat, amelyre rekordösszegű támogatások jutnak – mondta az agrárminiszter. – A Vidékfejlesztési Programban mintegy 40 milliárd forint támogatás jut a magyar borászat fejlesztésére, ebből 4 milliárd forint a szőlőtelepítési kedv fokozására. Ezen túl az ágazatnak mintegy 15 milliárd forint áll rendelkezésére a szőlő-bor nemzeti támogatási programból.

A miniszter kiemelte, a HNT-t a kormány számára nélkülözhetetlen stratégiai partner, és emlékeztetett arra, hogy négy évvel ezelőtt a testületet a földművelésügyi tárca vezetője szakmaközi szervezetként ismerte el, ezzel a jogosultságával a HNT aktívan él is. Nagy István felidézte, hogy a hegyközségi rendszerben a szőlészek és a borászok érdekeinek figyelembevételével a közelmúltban több fontos, előremutató változás történt: 2012-ben új hegyközségi törvény született, amelyben rendezték a hegybírók szerepét, szakmai felügyeletét és a hegyközségi tagok szavazati jogát.

Légli Ottó, elmondta, hogy a 2018-ban immáron 39. alkalommal megtartott verseny ismertsége, illetve elismertsége az elmúlt évek tudatos munkájának eredménye.
– A HNT, mint a szőlő-bor ágazat szakmai önkormányzata olyan feltételrendszert alakított ki, amely biztosítja, hogy a magyar bortermelők teljes köre − az egyéni termelőtől kezdve a családi borászatokon át a nagygazdaságokig − érdekelt legyen a szakmai megmérettetésben. Az OBV valójában nem egy önálló borverseny, hanem egy háromszintű országos borverseny-sorozat csúcsrendezvénye, amelyen a termelők a helyközségi, illetve borvidéki versenyeken már eredményesen szerepelt tételeikkel vesznek részt – mondta.

Az elnök hozzátette, a nevezés nem csak az objektív szakmai megmérettetés, a hazai és nemzetközi szakértők által alkotott zsűri részéről adott visszajelzés érdekében vonzó a termelők számára, de amiatt is, hogy az OBV-n eredményesen szerepelt borok alkotják azt az „elit borszalont”, ami meghatározó szerepet, illetve kiemelt támogatást kap a különböző a nemzetközi promóciós akciók lebonyolítása során. Mint mondta, az OBV folyamatosan növekvő presztízse a magyarázat arra, hogy az ez évben a Balatoni borrégióban, Siófokon június 8. és 9. között tartott szakmai bírálaton az 51 fős zsűri összesen 223 borászat 770 tételét értékelte, ami 2017-hez mérten a résztvevők számának közel 15%-os, a nevezett tételek mintegy 25%-os növekedését jelenti.

A bírálat, illetve az eredményhirdetés idén is a hagyományos hat kategóriához igazodott, de a korábbi évekhez képest ezúttal több különdíj átadására nyílt lehetőség. A 2018. évi Országos Borverseny legeredményesebb borászatának a Mészáros Borház bizonyult.


A kategóriák győztesei

A legjobb fehérbor: Varga Pincészet / Aranymetszés Friss Olaszrizling 2017

A legjobb rozéborok: Paulus Molnár Borház / Paulus Rosé 2017; Várszegi Pincészet / Rosé 2017

A legjobb vörösbor: Mészáros Borház / Bodzási Kékfrankos 2015

A legjobb gyöngyözőbor:  Fodorvin Családi Pincészet / Gyöngyike 2017

A legjobb pezsgő: Légli Szőlőbirtok / VILLA BOCLAR 2013

A legjobb természetes édes bor: Budányi Pincészet / 6 puttonyos Aszú 1999

 

Nagydíjak

A legjobb illatos fehérbor, hazai nemesítésű fajtából: Garamvári Szőlőbirtok / Irsai Olivér 2017

A legjobb nagy száraz fehérbor, Kárpát-medencei fajtából: Tornai Pincészet / Top Selection Aranyhegy Juhfark 2016

A legjobb Kékfrankos: Mészáros Borház / Bodzási Kékfrankos 2015

 

Különdíjak

A legjobb biobor: Pendits / Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. különdíja: Szászi Birtok / Badacsonyi Rózsakő 2017

Smile Wine 2018 Hungary Különdíj: Takler Borbirtok / Szenta-hegyi Kékfrankos 2016

A WINEDATA különdíja: Petrény Winery / Egri Cabernet Franc Superior 2011

A Takarék Csoport különdíjai:

- A Takarékok Fehérbora: Bárdos és Fia Pincészet / Chardonnay „Selection” 2016

- A Takarékok Rozébora: Koch Borászat / Frisch Rosé Cuvée 2017

- A Takarékok Vörösbora és egyben A Takarékok Bora 2018: Ikon Borászat / Tulipán 2012

A legeredményesebb 1000 hl alatti termelő: Budányi Pincészet

A legeredményesebb borászat: Mészáros Borház (1 nagy aranyérem, 2 aranyérem)


Nagy aranyérem: 3
Aranyérem: 119
Ezüstérem: 112
Érmes borok összesen: 234

 

(HNT/MTI) (fotó: HNT)