A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – lakossági bejelentés alapján végzett helyszíni vizsgálatot követően – elrendelte a 2019.11.25. minőség-megőrzési idejű San Benedetto Oligominerale Naturale megnevezésű, 1,0 literes PET palackos kiszerelésű ásványvíz forgalomból történő kivonását.


Egy vásárló által jelzett minőségi kifogás, továbbá élelmiszer-eredetű megbetegedés gyanúja miatt végzett helyszíni vizsgálatot és hatósági mintavételt a NÉBIH július 5-én, a San Benedetto ásványvíz hazai forgalmazójánál. A panasz szerint az ásványvíz kénhidrogénre emlékeztető, kellemetlen mellékszaga miatt fogyasztásra alkalmatlan. Az észrevételt a NÉBIH laboratóriumi vizsgálatai is alátámasztották. A hivatal szakemberei a helyszíni szemle során azt is megállapították, hogy a termék kizárólag olasz nyelvű jelölőcímkével rendelkezik. A magyar nyelvű jelöléssel el nem látott élelmiszerek nem felelnek meg a hatályos jogszabályi előírásoknak, és a vásárlók egyértelmű, közérthető tájékoztatásának hiányában nem hozhatók biztonsággal forgalomba Magyarországon.

A NÉBIH  elrendelte a termék forgalomból való kivonását, továbbá arra kötelezte a forgalmazó VízSztár Kft.-t, hogy 2018. július 25-ig valamennyi üzleti partnerétől hívja vissza a termékeket! A hatósági intézkedés kizárólag a 2019.11.25. minőség-megőrzési idejű San Benedetto Oligominerale Naturale megnevezésű, 1,0 literes PET palackos kiszerelésű ásványvizet érinti. A NÉBIH felhívja a lakosság figyelmét, hogy amennyiben vásároltak ebből a termékből, semmilyen körülmények közt ne fogyasszák el!


(forrás: NÉBIH)