Szesz-, bor-, söripar

A legtöbb borvidéken már befejeződött a szüret. A minőségében nagyon jó lesz az idei évjárat, a mennyiség 2,7 millió hektoliter körül várható. A minőségjavuláshoz hozzájárul a Borkiválósági program is.


A Borkiválósági programnak is köszönhetően folyamatosan javul a magyar borok minősége – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden, Budaörsön, az Auchan áruházlánc három hetes őszi borvásárának megnyitóján. Hozzátette, a program öt éve működik és évről-évre pillanatfelvételként mutatja a magyar borvidékeken a minőséget és a választékot. Mint mondta, az idei programba mintegy 1100 nevezést regisztráltak, és ennek a „nemzeti borválogatottnak az élmezőnye" található meg abban a két – vörös és fehér borokat tartalmazó – kötetben, amelyeket a közelmúltban mutattak be. Fazekas Sándor bízott az idei termés jó minőségében és megfelelő mennyiségében. Azt mondta, az előjelek kedvezőek voltak, a szüret gyakorlatilag befejeződött, forr a must, és várhatóan lesz utánpótlása a kiváló minőségű magyar bornak jövőre is.

Kiss Eliza, a kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztos elmondta: minőségében nagyon jó lesz az idei évjárat, a mennyiség azonban várhatóan 3 millió hektoliter alatt marad, 2,7 millió hektoliter körül lesz. Hozzátette, a legtöbb borvidéken már befejeződött a szüret, de Tokaj-hegyalján még szedik az aszúszemeket. Az idei tokaji évjárat a 2013-ashoz hasonlítható, de akár az 1972-es kiváló minőséghez hasonló bor is készülhet. Mint mondta, jövőre valamelyik kék szőlőfajtából készült bor lesz 2018 kiválasztott bora az idei furmint után, amelyre különleges figyelem irányul majd. Versenyben van még a kadarka, a kékfrankos és a bikavér is.

Folyamatosan bővíti a magyar és nemzetközi kínálatát Magyarországon az Auchan, amelyben több mint 1100 féle bor, pezsgő, illetve habzóbor található. A magyar pincészetekkel való szoros együttműködésnek köszönhetően az Auchan áruházak borkínálatának 98 százaléka magyar, ezek közül pedig több mint 100 minőségi magyar bor a Borkiválóságok Könyve köteteiben is megtalálható. Az áruházlánc évente átlagosan mintegy 6,5 millió palack bort forgalmaz Magyarországon. A magyar borok az Auchanon keresztül eljutnak például Lengyelországba, Romániába, de Franciaországba és Luxemburgba is.

 


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok