Szesz-, bor-, söripar

Egy új, központi ágazati nyilvántartás létrehozásával megteremtődik annak lehetősége, hogy a szőlő- és borágazati szereplők papíralapú ügyintézése visszaszoruljon.


Uniós pénzből alakítják ki a szőlő- és borágazat elektronikus rendszerét, amely az eddiginél hatékonyabb ügyintézést és ellenőrzést szolgálja majd – közölte Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa csütörtökön, a mádi Jövedéki Szakmai Nap elnevezésű rendezvényen.

A projekt a Közigazgatás- és közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program támogatásával valósul meg, mintegy 1,2 milliárd forint uniós keretösszegből. A megvalósítást végző konzorcium vezetője a Földművelésügyi Minisztérium, a konzorcium tagja a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, de a megvalósításban számos együttműködő szervezet is részt vesz /például borvidékek, Budapest kormányhivatala, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a Belügyminisztérium/).

Az új, integrált, az FM kezelésében álló központi ágazati nyilvántartás létrehozásával megteremtődik annak lehetősége, hogy a borágazati szereplők papíralapú ügyintézése visszaszoruljon, helyette újraszervezett – egykapus -, elektronikus ügyintézés működjön. A rendszer révén a fogyasztók tájékozódási lehetőségei szintén szélesednek, nő a termék iránti bizalom, továbbá a hatósági háttérműveleti folyamatok is hatékonyabbak lesznek. A projekt három pillérre épül: a szervezetfejlesztés mellett a komplex informatikai fejlesztésre, illetve igazgatásszervezés hatékonyabbá tételére.

Az alapinfrastruktúra elérhető lesz 24 órán át; kialakítják a közhiteles nyilvántartást és annak adatbázisát, létrehozzák a munkafolyamat-támogatást biztosító rendszert, továbbá kialakítják a csatlakozási pontokat a kapcsolódó rendszerekhez, létrehozzák a térképi megjelenítést szolgáló alrendszert is.

 


(FM)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok