`

Elkészült a kisüzemi bortermelői nyilvántartás koncepciójának első változata, amelyet az FM szakértői csütörtökön mutatták be az érintett hatóságok, a szakmaközi szervezet és a termelői szervezetek képviselőinek.


A termelői kezdeményezésre és a mindennapi tapasztalatok alapján előkészített dokumentum célja, hogy a jelenleg alkalmazandó pincekönyv-vezetési szabályok mellé egy könnyebb adminisztrációt jelentő alternatívát kínáljon a kistermelők részére.
A kisüzemi bortermelői nyilvántartás előnyei:
-     a borok nyilvántartásához csak a legszükségesebb dokumentumok beszerzésére és vezetésére van szükség
-     a borkészítés és értékesítés teljes folyamatának adminisztrációja könnyebben áttekinthető
-     igazodik a kistermelői borkészítés gyakorlatához (jellemzően kicsi, kevés számú bortétel, arányaiban jelentősebb veszteségek)
-     az adminisztrációra fordítandó idő jelentősen csökkenthető

A bemutatót követően megkezdődik a dokumentum termelők általi tesztelése.

A Földművelésügyi Minisztérium 2017. július 1-től – egy európai uniós derogációt alkalmazva – vezeti be a kisüzemi bortermelő fogalmát a borászok 12 pontjával összhangban. Ennek értelmében a jövedéki szabályok nagy részének végrehajtása alól (pl. jövedéki nyilvántartások vezetése) mentesülnek a kisüzemi bortermelők. E rendelkezésnek, valamint a bortörvény idén januárban hatályba lépő módosításának köszönhetően lehetőség nyílik a kistermelői mérethez és sajátosságokhoz jól igazodó, a jelenleginél könnyebben vezethető szakmai nyilvántartás bevezetésére.

Kisüzemi bortermelő lehet az a borászat, amely együttesen teljesíti a következő követelményeket:
1. az utolsó három borpiaci év átlagában kevesebb mint évi 1000 hl csendes bort állít elő,
2. szőlőt, valamint sűrített szőlőmust és finomított szőlőmustsűrítmény kivételével borászati terméket másik tagállamból vagy harmadik országból nem szerez be, és
3. csendes bort – a bérpalackozásra átadott saját előállítású csendes bor visszaszállítását kivéve – nem szerez be,
4. csendes boron kívül, valamint a saját előállítású csendes borból évente legfeljebb 10 000 liter palackos erjesztésű kistermelői pezsgő előállításán, tárolásán kívül más jövedéki terméket nem állít elő, nem tárol, és nem hoz forgalomba.

A kisüzemi bortermelői státuszt feltételeinek megfelelő  és választó termelő kikerül a jövedéki körből. Ezzel együtt e termelők számára továbbra is nyitott marad a borok értékesítése a hazai mellett más EU-tagállamok és harmadik országok piacain is. A kisüzemi bortermelői státusz jókora adminisztrációs könnyítést jelent a borászok túlnyomó többségének, mivel megszűnik a jövedéki nyilvántartás vezetési kötelezettség.

 


(FM)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám