Szesz-, bor-, söripar

Elkészült a kisüzemi bortermelői nyilvántartás koncepciójának első változata, amelyet az FM szakértői csütörtökön mutatták be az érintett hatóságok, a szakmaközi szervezet és a termelői szervezetek képviselőinek.


A termelői kezdeményezésre és a mindennapi tapasztalatok alapján előkészített dokumentum célja, hogy a jelenleg alkalmazandó pincekönyv-vezetési szabályok mellé egy könnyebb adminisztrációt jelentő alternatívát kínáljon a kistermelők részére.
A kisüzemi bortermelői nyilvántartás előnyei:
-     a borok nyilvántartásához csak a legszükségesebb dokumentumok beszerzésére és vezetésére van szükség
-     a borkészítés és értékesítés teljes folyamatának adminisztrációja könnyebben áttekinthető
-     igazodik a kistermelői borkészítés gyakorlatához (jellemzően kicsi, kevés számú bortétel, arányaiban jelentősebb veszteségek)
-     az adminisztrációra fordítandó idő jelentősen csökkenthető

A bemutatót követően megkezdődik a dokumentum termelők általi tesztelése.

A Földművelésügyi Minisztérium 2017. július 1-től – egy európai uniós derogációt alkalmazva – vezeti be a kisüzemi bortermelő fogalmát a borászok 12 pontjával összhangban. Ennek értelmében a jövedéki szabályok nagy részének végrehajtása alól (pl. jövedéki nyilvántartások vezetése) mentesülnek a kisüzemi bortermelők. E rendelkezésnek, valamint a bortörvény idén januárban hatályba lépő módosításának köszönhetően lehetőség nyílik a kistermelői mérethez és sajátosságokhoz jól igazodó, a jelenleginél könnyebben vezethető szakmai nyilvántartás bevezetésére.

Kisüzemi bortermelő lehet az a borászat, amely együttesen teljesíti a következő követelményeket:
1. az utolsó három borpiaci év átlagában kevesebb mint évi 1000 hl csendes bort állít elő,
2. szőlőt, valamint sűrített szőlőmust és finomított szőlőmustsűrítmény kivételével borászati terméket másik tagállamból vagy harmadik országból nem szerez be, és
3. csendes bort – a bérpalackozásra átadott saját előállítású csendes bor visszaszállítását kivéve – nem szerez be,
4. csendes boron kívül, valamint a saját előállítású csendes borból évente legfeljebb 10 000 liter palackos erjesztésű kistermelői pezsgő előállításán, tárolásán kívül más jövedéki terméket nem állít elő, nem tárol, és nem hoz forgalomba.

A kisüzemi bortermelői státuszt feltételeinek megfelelő  és választó termelő kikerül a jövedéki körből. Ezzel együtt e termelők számára továbbra is nyitott marad a borok értékesítése a hazai mellett más EU-tagállamok és harmadik országok piacain is. A kisüzemi bortermelői státusz jókora adminisztrációs könnyítést jelent a borászok túlnyomó többségének, mivel megszűnik a jövedéki nyilvántartás vezetési kötelezettség.

 


(FM)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok