Negyedik alkalommal rendeztek pálinkamustrát Miskolcon, a Diósgyőri várban. Sárgarépából, sütőtökből, zellerből és céklából is készítettek párlatokat, és az alkotóik szerint ezek igazi különlegességek.
Március 18-án negyedik alkalommal tartották meg a Miskolci Pálinkamustrát. A kárpát-medencei pálinka-, párlat- és sóssütemény-versenyre 250-en neveztek be, összesen 261 pálinkával, illetve párlattal. A körte-, szilva- és törkölypálinkák mellett igazi különlegességek is voltak.
A taktaharkányi Bukovenszki József és társa zöldségekből készült párlatokkal nevezett be a versenyre. A sárgarépa-pálinka igazi sikert is hozott neki, de emellett sütőtökből, zellerből és céklából is készített párlatokat. Ezek az italok körülbelül 40, 45 fok körüliek.
– Az emberek csodálkoznak, ha zeller vagy sütőtökpálinkáról hallanak – mondta Bukovenszki József a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. A férfi arról is beszámolt, hogy ezek igazi minőségi italok és óriási mennyiségű zöldségből csupán 3-4 liternyi pálinka jön ki.
– Kevesen készítenek zöldségpálinkát. Nem kiadós, de egy igazi különlegesség. Sok munka van vele, és el kell sajátítani a csínját-bínját, de megéri. A sütőtöknek ugyanolyan íze van, mint mikor annak idején a nagyanyáink kemencében megsütötték a tököt – nyilatkozta.
Hogy ezeknek az italoknak mi a titka, vagy hogyan készülnek azt Bukovenszki József nem kívánta elárulni, hiszen a „recept titkos”.
(forrás: hirado.hu)