Szesz-, bor-, söripar

Ma egyetlen mezőgazdasági ágazatnak sincs olyan erős jogszabályi, szervezeti és pénzügyi háttere, mint a szőlő-bor ágazatnak – hangzott el Hegyközségek Nemzeti Tanácsa fennállásának 20. évfordulója alkalmából szervezett fórumon.

 


A szőlő-bor ágazat a mezőgazdaság legösszetettebb szabályozásával rendelkezik, amely kiterjed a telepítéstől a borkészítésen át a forgalmazás szabályaira és az eredetvédelem kérdéseire – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) megalakulásának huszadik évfordulójára rendezett gödöllői szakmai tanácskozáson. Az államtitkár kiemelte: a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a hegyközségi rendszerben rejlő lehetőségek kibontása érdekében 2012-ben aktívan részt vett az új hegyközségi törvény kidolgozásában, a hegyközségi rendszer megújításában. Az új hegyközségi törvénnyel együtt a hegyközségek finanszírozásában is jelentős az előrelépés, mivel a kormány a 2010 előtt jelentősen alulfinanszírozott rendszeren változtatott. Ezzel párhuzamosan az FM komoly eredményeket ért el az ágazati bürokráciacsökkentésben, amelyben a hegyközségi képviselők jelentős részben segítségünkre voltak.


Az agrártárcának továbbra is az a célja, hogy a 2012-ben megkezdett megújítást a hegyközségi rendszer végigvigye egy versenyképesebb borágazat kialakításának érdekében.
– Ma egyetlen mezőgazdasági ágazatnak sincs olyan erős jogszabályi, szervezeti és pénzügyi háttere, mint a szőlő-bor ágazatnak. Ez stabil alapot adhat ahhoz, hogy a bürokráciacsökkentést folytathassuk, hogy az ágazati stratégia végrehajtása elinduljon, és hogy az eredetvédelmi rendszerünk és a bormarketing az ágazat piaci céljait ki tudja szolgálni – fogalmazott Czerván György.


Az államtitkár hangsúlyozta: a minisztérium ebben az évben együttműködési megállapodást írt alá a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával, amelyben az együttműködést nem általános kijelentések, hanem konkrét, határidővel ellátott vállalások rögzítik. Mint mondta, az ágazat eddigi sikerei is hozzájárulnak a mezőgazdaság évről-évre növekvő teljesítményéhez. Idén is kedvező évet zár az agrárium, hiszen a legfrissebb adatok szerint a GDP növekedés az első három negyedévben 2,1 százalék volt, amelyből a mezőgazdaság 0,6 százalékponttal vette ki a részét, míg a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értékének volumene ebben az időszakban 17,9 százalékkal növekedett.(FM Sajtóiroda)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok