A NÉBIH közel száz budapesti vendéglátóhely italkínálatát ellenőrizte az augusztusi akciója során. Súlyos élelmiszerbiztonsági hiba és nyomon követési hiányosságok miatt két hely tevékenységét függesztették fel ideiglenesen.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Csillagvizsgáló elnevezésű akciója során idén augusztusban a főváros tíz kerületében egy nap alatt 86 felügyelő ellenőrizte a részben kockázatelemzéssel, részben véletlenszerűen kiválasztott vendéglátó egységeket: 195 terméknél végeztek nyomon követési vizsgálatot, 184 terméket a laboratóriumban is megvizsgáltak. A cél az ismeretlen eredetű, illetve hamisított alkoholos italok és borászati termékek forgalmazásának megakadályozása volt.
Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára keddi sajtótájékoztatóján elmondta, csaknem 30 termék beszerzéséről a vállalkozások nem rendelkeztek igazolással, ezeket a nyomon nem követhető italokat zárolták az ellenőrök. A laboratóriumban megvizsgált tételekből 16 borászati termék nem felelt meg, további egy gyümölcsbornál, 9 pálinkánál és egy vodkánál mutattak ki analitikai problémát a laborvizsgálatok. Az eljárás 27 ügyben még tart.
Az államtitkár hangsúlyozta: mivel jellemzően kis- és középvállalkozásokat érintett az ellenőrzés, az elsődleges cél nem a büntetés, hanem a hibák javítása volt. Ezért 33 esetben figyelmeztetésben részesítették a vállalkozásokat az ellenőrök, négy ügyben minőségvédelmi, kettőnél pedig eljárási bírság várható, ezek megállapítása folyamatban van. Viszont voltak olyan esetek, amelyeknél nem lehetett eltekinteni a szankciótól: súlyos élelmiszerbiztonsági hiba és nyomon követési hiányosságok miatt két hely tevékenységét függesztették fel ideiglenesen.
Zsigó Róbert (képen jobbra) felidézte: a NÉBIH korábban egy budapesti belvárosi vendéglátó egységben tartott ellenőrzést, ahol a forgalmazott 18 alkoholos italból kettő hamisított volt, 16 terméknél pedig a nyomon követést nem tudták igazolni. Tavasszal, a Balatoni vihar elnevezésű, háromnapos borászati üzemellenőrzés során négy üzem ideiglenes bezárását kellett elrendelni Veszprém megyében. Mindkét ellenőrzés azt igazolta, hogy érdemes komplex akciókat szervezni.
Elmondta: az ágazat védelme érdekében a földművelésügyi tárca és a NÉBIH tervei között szerepel, hogy a borokhoz hasonlóan a pálinkák esetében is kötelező legyen a forgalomba hozatal előtti minősítés. A kereskedelmi pálinkafőzők segítésére a NÉBIH kidolgozta a pálinkatermékek speciális jelölési útmutatójának tervezetét. A termelőket, a kereskedőket és az ellenőröket is segítő dokumentum szakmai egyeztetése már megkezdődött. Jelenleg az aszúszüret kiemelt ellenőrzése zajlik, de a prémium éttermeknél is várható komplex, a termékek minőségére, nyomon követhetőségére és a higiéniai feltételek teljesítésére kiterjedő vizsgálat – jelezte az államtitkár.
Azt már kedden este, az az M1 aktuális tévécsatornán mondta el Zsigó Róbert, hogy vélhetően karácsonykor tarthatnak újabb, az italkínálatot érintő minőségellenőrzési akciót az ellenőrök. Hozzátette, a szakemberek olyan érzékeny műszerekkel rendelkeznek, amelyek például azt is képesek vizsgálni, hogy az adott pálinka azon a tájegységen termett gyümölcsből készült-e, amit feltüntettek a címkén. Ez a pálinka hungarikummá nyilvánítása miatt is fontos.
(MTI/FM Sajtóiroda) (fotó: FM)