Az Egészségügyi Világszervezet azt javasolja a kormányoknak, hogy vessenek ki legalább 20 százalékos különadót a cukortartalmú üdítőitalokra. A szakmai szövetség ezt nem támogatja.
Az élelmiszerek adójának emelésével nem lehet javítani a népegészségügyi mutatókon, csak társadalmi összefogással – közölte kedden a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség. A szövetség az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) arra a javaslatára reagált, hogy a kormányok vessenek ki legalább 20 százalékos különadót a cukortartalmú italokra az elhízás és az általa okozott betegségek megelőzése érdekében. A WHO szerint egy ekkora különadó már érezhető csökkenést eredményezne a cukorfogyasztásban, aminek eredményeként kevesebben szenvednének túlsúlyosságban, kövérségben, diabéteszben, illetve fogszuvasodásban. (Az szervezet úgy véli, az is sokat javíthatna a táplálkozási szokásokon, ha támogatnák a friss zöldség- és gyümölcsféléket, és ezek a termékek 10-30 százalékkal olcsóbbá válnának.)
A MAGYÜSZ rámutat: a magyarországi fogyasztók már most is Európa legmagasabb adóterhelése mellett juthatnak hozzá az élelmiszerekhez, a 27 százalékos áfa mellett a népegészségügyi termékadó is növeli egyes termékek árát.
Az érdekképviselet szerint a valóban súlyos problémát jelentő elhízás elsődleges okait Magyarországon nem az üdítőitalok túlzott fogyasztásában kell keresni. Egy általuk idézett adat szerint az üdítőkkel bevitt kalória mennyisége az összes kalóriabevitelnek mindössze 2 százaléka Magyarországon. Megjegyzik azt is, hogy a hazai üdítőital-fogyasztás 25 százalékkal kevesebb az európai átlagnál. Ugyanakkor a magyar üdítőital-ágazat az elmúlt években számos intézkedést tett termékei energiatartalmának csökkentésére. Ennek eredményeként 2011 és 2015 között az alkoholmentes üdítőitalok – ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcsitalok, jegesteák – forgalmán belül a csökkentett kalóriatartalmú és kalóriamentes termékek aránya 22 százalékról 46 százalékra emelkedett, az alkoholmentes italok kalóriatartalma átlagosan 20 százalékkal csökkent.
Emlékeztetnek arra is, hogy a szövetség csatlakozott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége önkéntes vállalási rendszeréhez, amelyben a résztvevő cégek különféle módon támogatják a fogyasztók sokszínű és kiegyensúlyozott táplálkozását.
(MTI)