`

2019. szeptember 20-án, harmadik alkalommal ismerkedhettek a résztvevők a párlatkészítés alapjaival a NAK Élelmiszeripari Igazgatóságának „TANULJUNK EGYÜTT!” programsorozata keretében.


A megjelent gazdákat Szabadics Attila diplomás pálinkamester, a helyszínül szolgáló zalamerenyei Pálos Malom tulajdonosa köszöntötte, majd Pavlicsek Csaba okleveles pálinkabíráló, a Quintessence pálinka- és párlatverseny legjobb magánfőző díjának többszörös nyertese, a Pálinkakiválóságok Könyve egyik társszerzője, a kiválósági zsűri tagja kezdte meg az elméleti blokkot.

Mivel a rendezvényen szinte kivétel nélkül gyakorló gyümölcstermelők vettek részt, a délelőtti részben (alábbi képen) nagyobb hangsúlyt fektettünk arra, hogy segítsük a gazdálkodók törekvéseit ültetvényeik megújításában, ami nem irányulhat kizárólag támogatásra, elsősorban gazdaságossági, eredménytermelési kérdésnek kell lennie. Ennek megfelelően előadónk részletekbe menően mutatta be az almatermésűek, csonthéjasok, vadontermő gyümölcsök és szőlő lepárlása esetén elvárt érzékszervi tulajdonságokat. A csoportokon belül pedig nagy hangsúlyt fektetett az egyes fajtákra jellemző íz- és illatkarakterek bemutatására, hogy a hallgatóság minél több információval rendelkezzék, amikor a megfelelő szaporítóanyagot kell kiválasztania a következő telepítéshez.

Az előadás során szó esett a rezisztens fajtákról, a gyümölcsök gyűjtési, tisztítási és kezelési munkaműveleteiről, csonthéjasok esetén a mag kezeléséről, a törköly erjesztéséről. Mindezek mellett nem lehet elégszer hangsúlyozni az üzemi- és személyi higiénia fontosságát sem: a cefre erjedését már egy nem kellőképpen steril hordó is elronthatja, és veszélyeztetheti munkánk sikerét! Az elméleti rész vége felé rátértünk az erjedés ideális körülményeire, a megfelelő élesztők és tápsók használatára, a cefrehibákból adódó párlatok jellemző tulajdonságaira.

A délutáni blokkban (alábbi képen) a cefrézési és főzési művelet bemutatása közben aktívan zajlott a beszélgetés és a tapasztalatcsere a gazdálkodók és a szakemberek között. Ezzel párhuzamosan a szakértő zsűri tagjai a résztvevők által bírálatra hozott párlatokat minősítették, és a tulajdonosokat személyre szólóan segítették a kritikus pontok felderítésében, irányt mutatva a folyamatok javításához, a még szebb végtermék eléréséhez.

Bízunk benne, hogy tagjaink hasznos ismeretekre tettek szert, és a jövőben jobban meg tudják ismerni a környezetükben élő fogyasztók igényeit, és azoknak megfelelően kiszolgálni a potenciális vásárlói kört a legjobb tudásuk, és lehetőségeik szerint feldolgozott gyümölcstermékekkel.

A „TANULJUNK EGYÜTT! – Pálinka- és párlatkészítés” elnevezésű szakmai napot a NAK Élelmiszeripari Igazgatósága szervezte. A program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara finanszírozásában valósult meg.


(NAK/Pető Krisztina)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám