Hús-, baromfiipar

Az élelmiszerlánc idei nyári szezonális ellenőrzése július 1. és augusztus 20. között zajlott. A szakemberek ennek során 5659 létesítményt ellenőriztek és több mint 25 millió forint bírságot szabtak ki.


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai irányítása mellett, a NÉBIH és a megyei kormányhivatalok munkatársainak közreműködésével sikeresen lezajlott az élelmiszerlánc idei nyári szezonális ellenőrzése. A hagyományos élelmiszer-ellenőrzések fókuszában a szezonálisan üzemelő, illetve idegenforgalmi szempontból frekventált helyeken, strandokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítmények, a nagy tömegeket megmozgató rendezvényeken értékesített élelmiszerek, az ifjúsági és gyermek táborok étkeztetése, a fagylalt-előállítás és -forgalmazás, valamint az utcai vendéglátás, a büfékocsik és mozgó vendéglátók álltak. Kiemelt figyelem irányult a fűszerezett, pácolt, előkészített húsokra, a grilltermékekre, a fagylaltokra, a szezonális zöldségekre és gyümölcsökre.

Az ellenőrök az akció során 5659 létesítményt vontak vizsgálat alá. Ezen belül 2695 vendéglátóhely, 633 élelmiszer-előállító és 2331 élelmiszer-kereskedelmi egység, jelentős rendezvényre kitelepült 607 vendéglátó egység, továbbá a gyermektáborok ellátása szempontjából 6 főző- és 3 tálalókonyha került vizsgálat alá. Laboratóriumi vizsgálatnak 133 tételt vetettek alá a szakemberek.

Az élelmiszer-ágazat különböző létesítményeinek ellenőrzése során hiányosságok – az előfordulás gyakoriságának sorrendjében – a higiéniai feltételekkel, a forgalmazott termékek minőségével, a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, illetve képzettségével, a nyomon követhetőséggel és a hűtési lánc fenntartásával kapcsolatban fordultak elő. Mindezek miatt 185 figyelmeztetésre, 29 esetben a tevékenység korlátozására került sor. Bírságot 303 esetben szabott ki a hatóság, melynek összege meghaladja a 25 millió forintot.

A szezonális akció az őstermelői tevékenységre is kiterjedt. 2018 nyarán 877 őstermelő ellenőrzése során főként kisebb szabálytalanságokat tártak fel a szakemberek (53 esetben). Eljárást 22 esetben indítottak, mert az őstermelő nem a saját gazdaságából származó terméket értékesített.

2018-ban újabb, a NÉBIH által felügyelt szakterületekkel és tevékenységekkel bővült a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. Az Állami Halőri Szolgálat halőrei 71 Balaton-környéki és 65 Duna-menti vendéglátóhelyen ellenőrizték az eladásra kínált hal és haltermék származását. A hivatal EUTR részlege 25 esetben vonta ellenőrzés alá a faanyagkereskedelmi-lánc szereplőinek tevékenységét, valamint 2 járőrautóval figyelték a közúti forgalomban résztvevő fatermék-szállító járműveket.

A NÉBIH teljes ellenőrzési jelentése itt elérhető.


(forrás: NÉBIH)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei