Közel 15-20 százalékkal bővül a haleladásból származó forgalom, miután januárban 27-ről 5 százalékra csökkent az étkezési hal áfája. A friss halak között a ponty és a lazac a legnépszerűbb – számol be a Világgazdaság.
Az adóváltozásból származó 17 százalékos árelőnyt azonban nem tudták hosszú távon átadni a fogyasztóknak, holott több piaci szereplő még 22 százalékos árleszállítást ígért. Az év közbeni dráguláshoz a ponty esetében például a termelők nehézségei, a tengeri halaknál pedig a forint gyengülése is hozzájárult – derül ki a lap körképéből, amiben a SPAR-tól, a CBA-tól, a Lidltől, az Auchantól és az Alditól kaptak tájékoztatást.
A tavaly még kilogrammonként 2300-2400 forintba kerülő pontyszeletek ára a forgalmi adó mérséklődése után az év elején 1900-2000 forint is volt, míg a lazacfiléé átlagosan 7000-ről 5800 forintra csökkent. Ma viszont a legtöbb esetben a két érték közé esnek a kilogrammonkénti árak.
– Az Auchan halértékesítése az év eleje óta csaknem 20 százalékkal nőtt, amit számos akció is segített – közölte a Világgazdasággal Adorján Abigél, a társaság kommunikációs menedzsere. A halfogyasztás szezonalitása az áfacsökkentés ellenére is megmaradt.
Az édesvízi halak szezonja továbbra is szeptemberben kezdődik, ekkor érhető el számos halfajta jelentős mennyiségben. Az évközi drágulás kapcsán Adorján Abigél rámutatott, hogy a tengeri halak árát az euró árfolyama is befolyásolja, a ponty pedig részben azért drágult, mert az esős időjárás megnehezítette a halászatot. Nyáron a halak eltérő táplálkozása okozhat súlycsökkenést, ami szintén befolyásolja a feldolgozott termékek árát. Bolti átlagban a pisztráng 2000, a harcsafilé 2500, a farkassügér pedig 3500 forintba kerül.
– A keresletnövekedés miatt nőttek az árak, de a termelés nem bővült eléggé – mondta Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője.
A CBA kommunikációs igazgatója, Fodor Attila 5-10 százalékos bővülést jelzett, kihangsúlyozva, hogy mivel egyre nyitottabbak a fogyasztók, a korábbinál kétszer több halfajtát kínálnak.
(forrás: vg.hu)