Hús-, baromfiipar

Pozitívan értékelte a 2016. július 4-8. közötti magyarországi rendszerauditot a Thaiföldi Állategészségügyi Hatóság (DLD), így a jövőben kacsa- és libamájat, valamint napos baromfit és keltető tojást is kiszállíthatnak a magyar vállalkozásoknak a délkelet-ázsiai országba.


A tavaly lezajlott egyhetes ellenőrzés során egy kacsatartó telepet, két keltető és két tenyésztő telepet, valamint két baromfi-feldolgozó létesítményt látogatott meg a thai delegáció. Felmérésük, az érintett vállalkozások vizsgálata mellett a magyar állategészségügyi hatóság felügyeleti rendszerére is kiterjedt.

A helyszíneken tapasztaltakat a thai hatóság megfelelőnek találta. A kiszállításhoz szükséges állategészségügyi exportbizonyítványok egyeztetését követően elsőként egy sükösdi és egy pusztaföldvári keltető telepről, egy kiskunfélegyházi és egy bábolnai tenyésztő telepről, egy jászszentlászlói kacsanevelő- és tömőtelepről, valamint egy kiskunfélegyházi és egy orosházi baromfi feldolgozó létesítményből indulhatnak majd el a szállítmányok. A vizsgálat során a thaiföldi szakemberek a magyar hatósági felügyeleti rendszert kiválónak ítélték. Ennek köszönhetően a jövőben a további jelentkezők a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal auditját követően, a DLD látogatása nélkül szállíthatják majd termékeiket a délkelet-ázsiai országba.

A sikeres audit eredményeként a fülöp-szigeteki, valamint a szingapúri mellett újabb exportlehetőséggel bővült a távol-keleti piac a hazai vállalkozások számára.


(FM Sajtóiroda)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok