Hús-, baromfiipar

A sikeres auditot követően immár nyúlhús, szarvasmarha és bivalyhús, illetve ezekből származó készítmények termékcsoportjaiban is szállíthatnak Szingapúrba magyar vállalkozások.


2017. július 24-28. közötti a szingapúri Agrár-, Élelmiszer és Állategészségügyi Hatóság három szakembere tartott egyhetes ellenőrzést hazánkban. A látogatás során egy nyúl- és egy szarvasmarha-vágóhidat, valamint egy feldolgozó létesítményt látogattak meg. A szemle az érintett vállalkozások vizsgálata mellett a magyar állategészségügyi hatóság felügyeleti rendszerének elemzésére is kiterjedt. Az audit eredményéről készült jelentés szerint a szingapúri hatóság szakemberei saját előírásaik alapján is megfelelőnek találták a meglátogatott helyszíneken tapasztaltakat. A pozitív kimenetelű jelentésnek alapján így – a vonatkozó állategészségügyi bizonyítványok kialakítását követően – az érintett létesítményekből megindulhatnak a szállítmányok az ázsiai országba.

A magyar hatósági felügyeleti rendszer kiválóságát ismeri el az a tény is, hogy a fenti termékcsoportokban újabb érdeklődő vállalkozásoknak nem kell megvárniuk a szingapúri hatóság képviselőinek látogatását, már a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakembereinek auditját követően megkaphatják engedélyüket a kiszállításra.
A korábban engedélyezett baromfihús- és sertéshús-termékeket követően így tovább bővült a Szingapúrba szállítható magyar termékek köre, és egy újabb, egyre növekvő távol-keleti piacon jelenhetnek meg magyar nyúl- és szarvasmarhatermékek.

 


Fülöp-szigeteki lehetőségek

 Új szakaszba léptek az agrárkapcsolatok Magyarország és a Fülöp-szigetek között – jelentette ki Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár, aki az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) tárgyalt Emmanuel F. Piñol, Fülöp-szigeteki agrárminiszterrel.
A Fülöp-szigeteken mintegy százmillióan élnek, lakossága döntő többségben katolikus, azaz nem tilalmas a sertéshús és a bor fogyasztása. Az ország deklaráltan behozatalra szorul sertéshúsból, baromfihúsból és tenyészállatból, ezeken a területeken Magyarország komoly exportpotenciállal rendelkezik. Jelentős lehetőségek vannak a kutatás-fejlesztési együttműködésben is, elsősorban az öntözéses növénytermesztés, valamint a rizsnemesítés területén.


 


(FM Sajtóiroda)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok