Hús-, baromfiipar

Eddig két hazai gyártó esetében mutatott ki a tojásokban fipronil jelenlétét a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH).


A szervezet honlapjának az üggyel foglalkozó, folyamatosan frissülő aloldalán megadott számsorok alapján a Bács-Kiskun megyei Kaldenek Bt. és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Vitaleggs Kft. termékeiről van szó. A Kaldenek Bt. esetében egy tételben mutatott ki a NÉBIH vizsgálata fipronilt, míg a Vitaleggs termékeivel kapcsolatos vizsgálatban három szennyezett tétel érintett. A cég mezőhéki telephelyén az elmúlt napokban többször is megfordultak a NÉBIH ellenőrei, miután két tétel esetében megismételték a mintavételt. A hivatal egyébként a szennyezett árukészletek tekintetében – mindkét vállalkozás esetében – megtiltotta a termék forgalomba hozatalát és a telepről történő kiszállítást is, továbbá a termék visszahívását rendelte el. A két cég egyébként nem tartozik a kistermelők közé, hiszen a Vitaleggs napi 200 ezer darab tojást termel, amellyel a második legnagyobb hazai szereplő. A Kaldenek területét pedig napi 113 ezer tojás hagyja el.

A két magyar termelőn kívül külföldről is érkezett szennyezett tojáslé, az Eurovo Service olaszországi üzeméből. A NÉBIH a termék forgalomból történő kivonását rendelte el. Emellett egy romániai szállítmány vizsgálata van még folyamatban. A legfrissebb hírek szerint több esetben is feljelentést tesz ismeretlen tettesek ellen várhatóan a hivatal a fipronilos tojásszennyezési ügy magyarországi vonatkozásai miatt.


(forrás: mno.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok