Hús-, baromfiipar

A balatoni halsütödék kínálatát vizsgálat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a hagyományos Szupermenta-termékteszten. Az ellenőrzések során közel 1,2 millió forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki a NÉBIH felügyelői.


A tesztsorozat legújabb állomásán a nyár és a Balaton slágertermékének számító sült hekk vizsgálata zajlott június utolsó napjaiban. A hivatal hatósági munkatársai összesen 13 halsütödét ellenőriztek, valamint több mint 160 mintán mintegy 700 laboratóriumi vizsgálatot végeztek el.

A hatósági ellenőrzések számos szabálytalanságot és hiányosságot feltártak, melynek következtében összesen több mint egymillió forint élelmiszerlánc felügyeleti bírságot szabtak ki. A négynapos akció során vizsgálták az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását, többek között a személyi és tárgyi feltételeket, a rendet, a tisztaságot, a személyi higiéniát, továbbá a raktáron lévő halkészletek nyomon követhetőségét, a halfajok és megnevezések azonosságát is.

Az ellenőrzött vendéglátóhelyeknél két esetben minden megfelelő volt, öt helyen kisebb hiányosságok miatt az üzemeltetők figyelmeztetésben részesültek. Öt üzletben viszont súlyos hibák miatt bírság kiszabására is sor került, melyek közül egy esetben tevékenységet korlátoztak, két helyen azonnal felfüggesztették a működést, a hiányosságok felszámolásáig. Két üzletben a NÉBIH Állami Halőri Szolgálata összesen több mint 100 kg halat vont ki a forgalomból nem megfelelő nyomon követési és a származást igazoló dokumentumok hiánya miatt. Az ellenőrzések során összesen 1175000 forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki a NÉBIH felügyelői.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalán, az ellenőrzésről videó itt érhető el.

 


(forrás és kép: NÉBIH)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok