Hús-, baromfiipar

Elképzelhető, hogy mégsem érkezett Magyarországra a mérgező fipronillal szennyezett tojásos termékből – értesült az Inforádió a NÉBIH élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatójától.


Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal központjába kedd délután érkezett egy riasztás Németországból arról, hogy egy német vállalkozás egy magyarországi vállalkozásnak szállított tíz karton tojásomlett-készítményt, amiben szennyezett tojás lehetett. Erről be is számolt a hivatal.
– Azonnal felvettük a kapcsolatot a vállalkozással, amely korrekt módon értesítette azt a négy partnerét, ahova ezekből a tételekből került. Így a termékek már nincsenek forgalomban. Kereskedelmi forgalomba nem is kerültek ezek a termékek, kizárólag abban a négy étteremben vagy étteremláncban voltak elérhetőek, de már onnan is kivonták. Ezeket általában ázsiai éttermekben szusi előállításához szoktak használni – mondta szerdán az Inforádiónak Pleva György élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgató.

Elmondta, hogy a kartonok pontos tartalmát még nem ismerik, mivel még tart a nyomonkövetéses vizsgálat. Azt lehet tudni, hogy a kartonokban 600 grammos fagyasztott omlettkockák voltak, és feltételezhetően körülbelül száz kilogramm terméket tartalmaz a tíz karton.
– Azóta azonban kaptunk a német féltől egy értesítést, ami szerint nem is abból a tételből érkezett Magyarországra, amit ki kellene vonni a forgalomból, hanem egy másik tételből. Ezek szerint elképzelhető, hogy mégsem a szennyezett termékből érkezett Magyarországra – jelentette ki Pleva György. – Ezt azonban még meg kell erősítenie a német hatóságnak is. Ha ez igaz, akkor Magyarországon mégsem érinti a szennyezés, és vissza fogjuk engedni a forgalomba ezt a tételt is.

Az igazgató hozzátette: elképzelhető azonban, hogy más készítményekben még szállítottak Magyarországra a szennyezett tojásból. Nagyon sok olyan élelmiszer van, ahol megjelenhet: száraztésztákban, pasztőrözött tojáskészítményekben, -porokban.
– Így nem mondhatjuk azt, hogy teljesen kizárt a további magyarországi érintettség, de a NÉBIH felkészült erre is – hangsúlyozta Pleva György.

 


(forrás: Inforadio.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok