Felpörgött a kereslet a hazai csirkepiacon, az árak pedig a hónapokon át tartó csökkenés után ismét emelkedésnek indultak. Ráadásul a korábban jelentős árletörő hatású olcsó lengyel csirke is eltűnt a piacról.
Az Agrárgazdasági Kutatóintézet statisztikája szerint a vágócsirke termelői ára március végén kilónként 246 forint volt, ami egy kicsivel alatta marad az egy héttel korábbi szintnek, az előző évhez viszonyítva viszont több mint 6 forinttal alacsonyabb. A feldolgozók átadási árai is csökkentek, a kereskedelembe az egész csirke március végén 437,5 forintos kilónkénti áron került be, míg egy éve 482 forintot fizettek a feldolgozóknak. A csirkecomb ára egy év alatt 31 forintot csökkent, 417-ről 386 forintra, míg a csirkemell az ezer forintot meghaladó kilós árról 980 forintra esett vissza.
Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke, a Master Good Kft. tulajdonosa a Magyar Időknek elmondta: a húsvét előtti keresletélénkülés a piaci árakon is meglátszik, ráadásul a korábban jelentős árletörő hatású olcsó lengyel csirke is eltűnt a piacról. A visszaesés így a napokban megtorpant, lassú áremelkedés indulhat el. Az árakat felfelé hajtja az is, hogy az üzletláncok egymással versengve próbálják biztosítani húsvét előtt a megfelelő mennyiségű csirkehúst a boltokban.
– Jelenleg is élőalapanyag-hiánnyal küzdünk. Ha másfélszeresére növelnénk a feldolgozást, azt is gond nélkül el tudnánk adni– jegyezte meg.
A húsvét egyébként is egyfajta vízválasztó a hazai baromfiágazatban. Az ünnepek után ugyanis a sertés helyett sok helyen gyakrabban kerül csirkehús az asztalra, a hosszú hétvégék és az egyéb ünnepek pedig tovább növelik a keresletet.
– A feldolgozók az év első három hónapjában gyakorlatilag profit elérése nélkül dolgoztak, így most elindulhat a visszarendeződés – hívta fel a figyelmet a szakember.
Az eddigi alacsony felvásárlási árakat a gazdák az olcsóbb takarmánnyal tudták kompenzálni, így nagyobb gondot nem okozott az áresés – ezt már Földi Péter, a Baromfi Terméktanács szaktanácsadója mondta a lapnak. Az alacsonyabb árakat részben az uniós túltermeléssel magyarázta, ami főként a Dél-Afrikában bevezetett védővám számlájára írható. Az intézkedés komoly korlátozást jelent, korábban ugyanis az unióból és hazánkból is nagy mennyiségű csirkehús került az afrikai piacra.
(Magyar Idők)
Húsvéti jótanácsok
A sonka és a tojás egyaránt előkelő helyet foglal el a húsvéti ünnepi asztalon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a két népszerű termékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint, hogy mire figyeljünk vásárláskor. A hivatal közleménye itt elérhető.