`

Több témát is érintett az Agrárium 2017 konferencia. Az élelmiszeripari GINOP-pályázat kapcsán elhangzott, hogy egyelőre kevés cég élt a felkínált százmilliárdos lehetőséggel.


Négy nagy témakört érintett a Portfolio szokásos éves mezőgazdasági konferenciája, az Agrárium 2017, amelyet március 8-án rendeztek meg Kecskeméten: szó volt a vidékfejlesztési és az élelmiszeripari pályázatokról, az inputpiaci trendekről és a fehérjenövények helyzetéről. A nak.hu-n több részletben foglalkozunk az elhangzottakkal; másodikként az élelmiszeripari GINOP-pályázat ügyét tekintjük át. (Az első, a vidékfejlesztési pályázatokról szóló cikk itt megtekinthető.)


Vége az első résznek


Mint előadásában Gedei Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkárságnak projektmenedzsere elmondta, a kormány stratégiai ágazatként tekint a számos problémával küzdő (technológiai elavultság, gyenge jövedelmezőség és versenyképesség, munkaerőhiány, piacvesztés. stb.) élelmiszer-feldolgozásra, ám a megsegítésére olyan megoldást kellett találni, ami nem a kifejezetten az agráriumnak szóló Vidékfejlesztési Programtól vesz el forrást. Így került be végül az ágazat Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) közé, és 100 milliárd keretet biztosítottak a közepes élelmiszeripari vállalkozások számára. A hosszú ideig egyeztetett pályázati kiírást – amelynek elkészítésében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is részt vett – végül tavaly decemberben jelentették még. Idén február 6-tól már be lehetett nyújtani dokumentumokat, március 16-án pedig az első pályázati szakaszt le is zárják.

Szigorú feltételeket állítottak össze


Száz beruházás a reális


A bevezetőt követő pódiumbeszélgetésen elhangzott, a konferencia kezdetéig mindössze heten jelentkeztek mintegy 5,5 milliárd értékű beruházásigénnyel – ez a szám a nak.hu információi szerint azóta nőtt, és az említett szakaszzárásig még tovább emelkedhet.
Hogy mennyien élhetnek végül összesen a lehetőséggel? Kovács Zoltán, a pályázatírással foglalkozó Rekontir BPM Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, ők több kérelmet is kezelnek, nagyjából pedig 250 hazai cég gondolkodhatna a pályázáson. A nak.hu úgy tudja, a százmilliárdos keretből reálisan száz élelmiszeripari beruházás valósulhat meg.

Gedei Gábor projektmenedzser leszögezte, hogy Budapest és Pest megye térségében – fejlettsége miatt – semmilyen beruházást nem engednek, így szerinte az itt székelő cégeknek hasznosabb lenne fejletlenebb hazai régiókba vinni egy-egy új telephelyet. Kovács Zoltán ezt nehezen kivitelezhetőnek tartotta, viszont Losó József, a Mirelite Mirsa Zrt. igazgatóságának elnöke egyetértett Gedeivel, szerinte igenis „ki kell menni vidékre”, mert „Pest megyében már nincs semmi”.  Ugyanakkor Losó József optimista: hiába a kezdeti gyenge lelkesedés, szerinte a GINOP-ban elkülönített keret „csontig ki lesz használva”, már csak ágazat forrásigényes állapota miatt is.

Papp Gergely (jobbra), a NAK szakmai főigazgató-helyettese volt a fórum moderátora


Karácsonyra ajándék?


Bár ő is és Kovács Zoltán is megjegyezte, hogy talán túl szigorúak lettek a pályázati feltételek, de Losó szerint ez nem akkora probléma, hiszen így csak a valóban komoly szakmai elképzelések kerülnek be az elbírálandó beruházások közé. A szakember megjegyezte, mivel maga a kiírás is hónapokat csúszott, a döntéseket éppen ezért már nem lenne szerencsés késleltetni. Mint mondta, néhány hónapos késés egy beruházás megvalósítását akár egy évvel is kitolhatja.
Kovács Zoltán amondó volt, hogy jó esetben idén karácsony körül már az első konkrét döntések megszülethetnek. Gedei Gábor minderre úgy reagált, hogy a „feladat adott a határidők betartására”, azaz elviekben tarthatóak lesznek a bírálati és döntési határnapok.

 


(nak.hu) (fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám